Pierniczki choinki- Składniki:
Wykonanie:
- Miód i masło podgrzewamy, mieszamy do połączenia. Studzimy. Przesiewamy do tego mąkę, wsypujemy cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz dodajemy jajko.
- Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy pierniczki różnych rozmiarów: najlepiej w kształcie małych i dużych gwiazdek oraz małych i dużych kwiatków.
- Układamy na wysmarowanej blaszce i pieczemy w 180 st. C przez 10 minut.
- Przesiewamy cukier puder przez sitko do miski. Dodajemy tylko białka! Następnie łyżkę soku z cytryny.
- Ubijamy wszystki składniki mikserem na najniższych obrotach (przez ok. 4-5 minut).
- Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeśli jest za gęsta dodajemy kolejną kroplę soku cytrynowego i mieszamy łyżką przez 2 minuty.
- Upieczone i ostudzone pierniki układamy jeden na drugim, na przemian smarując gęstym lukrem królewskim , tak jak na zdjęciu. Na koniec przyklejamy piernikową gwiazdę. Można również ozdobić cukrowymi koralikami, które mogą zastąpić bombki.
- Pierniczki muszą `odstać swoje` przed świętami (z ok.3 tygodnie), by zmiękły. Jeśli nie mamy tyle czasu, to można do pojemnika z pierniczkami włożyć np. kawałek jabłka, dzięki czemu pierniczki zmiękną z dnia na dzień.
Robiłam rok temu znikają bardzo szybko ;-)
Robiłam takie piernikowe choineczki w tamtym roku :-) super drobiazg-prezencik :-)
kapitalne!!!!
ślicznie wygląda!
prześliczne!
śliczne choinki:)
są cudowne! Zdobią zapewne nie tylko stół, ale i brzuszki :D
Bardzo fajny pomysł!
Są czarujące!
bardzo ładne te choineczki, lukier taki bielutki, super
taki biały dzięki ubitym białkom jajek :)
Super piękne choinki :)
Ale śliczne ! :) Podziwiam ja bym takich nie umiała :)
Naprawdę piękne! :)
Piękne choineczki;)
Piękne choineczki :)
Jakie cudne :) !