Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny)

Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny)

Podziel sięShare on Facebook25Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Już nie mogę doczekać się Świąt! A Wy?
Wybaczcie za aparat, co się odbił w zupie na 2 zdjęciu ;p

Składniki

  • Buraki 2kg
  • Bulion warzywny 1,5l
  • Czosnek 1 ząbek
  • Liść laurowy
  • Pieprz czarny ziarnisty 4 ziarna
  • Ziele angielskie 2 ziarna
  • Ocet 2 łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Cukier
  • Suszony grzyby opcjonalnie
  • Majeranek opcjonalnie

Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny)

Wykonanie:

  1. Buraki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i zalać bulionem. Dodać drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować niecałą godzinę.
  2. Następnie doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Ostudzony barszcz wstawić na noc do lodówki.
  3. Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać, ale nie zagotować, by nie stracił koloru!

Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny)

Podziel sięShare on Facebook25Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.