Sałatka z surimi, ananasem, kukurydzą i porem

Sałatka z surimi, ananasem, kukurydzą i porem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Surimi to produkt tworzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka . Jest bardzo popularny w kuchniach dalekowschodnich . Może występować w różnych formach, ale najbardziej znane są tzw. paluszki krabowe (crab sticks) . Nazwa pochodzi z języka japońskiego – すり身 (surimi dosłownie: “mielona ryba”) .

Składniki

  • Surimi 6 paluszków o smaku kraba
  • Ananas 4 krążki z puszki
  • Kukurydza pół puszki
  • Por 1 sztuka
  • Majonez 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Sałatka z surimi, ananasem, kukurydzą i porem

Wykonanie:

  1. Surimi kroimy na cieknie paski.
  2. Ananasa kroimy w kostkę.
  3. Pora kroimy najpierw w talarki, a potem jeszcze na pół.
  4. Dodajemy kukurydzę, ananasa i pora.
  5. Solimy, pieprzymy, dodajemy majonez. Mieszamy i gotowe ;-)
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

6 odpowiedzi na “Sałatka z surimi, ananasem, kukurydzą i porem

  1. Słodko Gorzka says:

    Uwielbiam surimi :) Szczególnie w cieście naleśnikowym. Mmmm pychota :) Często sobie robię różne sałatki z surimi, ale jeszcze nie łączyłam z ananasem. Także już wiem, co w środę będę mieć na kolację ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.