Surimi to produkt tworzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka . Jest bardzo popularny w kuchniach dalekowschodnich . Może występować w różnych formach, ale najbardziej znane są tzw. paluszki krabowe (crab sticks) . Nazwa pochodzi z języka japońskiego – すり身 (surimi dosłownie: “mielona ryba”) .
Składniki
- Surimi 6 paluszków o smaku kraba
- Ananas 4 krążki z puszki
- Kukurydza pół puszki
- Por 1 sztuka
- Majonez 3 łyżki
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Wykonanie:
- Surimi kroimy na cieknie paski.
- Ananasa kroimy w kostkę.
- Pora kroimy najpierw w talarki, a potem jeszcze na pół.
- Dodajemy kukurydzę, ananasa i pora.
- Solimy, pieprzymy, dodajemy majonez. Mieszamy i gotowe ;-)
Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić, jak surimi smakuje.
Jak na nie trafię to kupię, a przepis wykorzystam.
smakowite wykorzystanie surimi:D z pewnością pycha!
Bardzo lubimy takie sałatki:) Połączenia surimi z ananasem jeszcze nie próbowałyśmy, trzeba to nadrobić:)
Uwielbiam surimi :) Szczególnie w cieście naleśnikowym. Mmmm pychota :) Często sobie robię różne sałatki z surimi, ale jeszcze nie łączyłam z ananasem. Także już wiem, co w środę będę mieć na kolację ;)
Pare razy myslalam o kupnie tych paluszkow ale jakos nie bylam przekonana . Salatka wyglada apetycznie chyba sie skusze
Smakowita, szkoda, że mój małż nie przepada za tego typu sałatkami-dla niego to tylko klasyczna warzywna.