Sałatka z surimi, ananasem, kukurydzą i porem
Sałatki i surówki

Sałatka z surimi, ananasem, kukurydzą i porem

Surimi to produkt tworzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka . Jest bardzo popularny w kuchniach dalekowschodnich . Może występować w różnych formach, ale najbardziej znane są tzw. paluszki krabowe (crab sticks) . Nazwa pochodzi z języka japońskiego – すり身 (surimi dosłownie: “mielona ryba”) .

Składniki

  • Surimi 6 paluszków o smaku kraba
  • Ananas 4 krążki z puszki
  • Kukurydza pół puszki
  • Por 1 sztuka
  • Majonez 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Sałatka z surimi, ananasem, kukurydzą i porem

Wykonanie:

  1. Surimi kroimy na cieknie paski.
  2. Ananasa kroimy w kostkę.
  3. Pora kroimy najpierw w talarki, a potem jeszcze na pół.
  4. Dodajemy kukurydzę, ananasa i pora.
  5. Solimy, pieprzymy, dodajemy majonez. Mieszamy i gotowe ;-)
Rate this post

6 thoughts on “Sałatka z surimi, ananasem, kukurydzą i porem”

  1. Uwielbiam surimi :) Szczególnie w cieście naleśnikowym. Mmmm pychota :) Często sobie robię różne sałatki z surimi, ale jeszcze nie łączyłam z ananasem. Także już wiem, co w środę będę mieć na kolację ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here