Gulasz z wołowiny

Gulasz z wołowiny

Podziel sięShare on Facebook1Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Niestety jeszcze nie dorobiłam się brytfanny, więc posiłkowałam się garnkiem i patelnią ;-)

Składniki

  • Wołowina 0,5kg
  • Kiełbasa jarmarczna 0,5kg
  • Cebula 2 cebule
  • Marchew 4 średnie marchewki
  • Ogórek kiszony 5 większych
  • Słodka papryka w proszku pół opakowania
  • Liść laurowy 2 liście
  • Ziele angielskie 3 ziarna
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej
  • Bulion wołowy 600-700ml
  • Mąka
  • Śmietana
  1. Ogórki i wołowinę pokroić w kostę, a marchewkę oraz kiełbasę jarmarczną w półksiężyce.
  2. Marchewkę oraz ogórki wrzucić do dużego garnka.
  3. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, na rozgrzanym oleju. Wrzucic do garnka, w którym znajduje się już marchewka i ogórki.
  4. Na tej samej rozgrzanej patelni podsmażyć wołowinę, doprawić pieprzem oraz częścią słodkiej papryki w proszku. Na koniec doprawić solą. Gdy mięso już się podsmaży, również wrzucić je do garnka.
  5. Podsmażyć kiełbasę i dodać ją do reszty składników. Dolać ok. 600-700ml bulionu (tyle, by prawie zakrywało wszystkie warzywa i mięso). Dodać resztę papryki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 1,5h aż mięso będzie kruche.
  6. Można jeszcze na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli komuś wydaje się sos jeszcze mdły (trzeba smakować i jeszcze raz smakować ;-) bo wiadomo, że różnie to bywa z tymi kiełbasami i ilością soli w nich ;-) ). Można również zaklepać sos mąką lub zabielić śmietaną, ale ja wolę bez zaklepywania ;) Smacznego!

Gulasz z wołowiny

Podziel sięShare on Facebook1Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Gulasz z wołowiny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.