Niestety jeszcze nie dorobiłam się brytfanny, więc posiłkowałam się garnkiem i patelnią ;-)
Składniki
- Wołowina 0,5kg
- Kiełbasa jarmarczna 0,5kg
- Cebula 2 cebule
- Marchew 4 średnie marchewki
- Ogórek kiszony 5 większych
- Słodka papryka w proszku pół opakowania
- Liść laurowy 2 liście
- Ziele angielskie 3 ziarna
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Olej
- Bulion wołowy 600-700ml
- Mąka
- Śmietana
- Ogórki i wołowinę pokroić w kostę, a marchewkę oraz kiełbasę jarmarczną w półksiężyce.
- Marchewkę oraz ogórki wrzucić do dużego garnka.
- Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, na rozgrzanym oleju. Wrzucic do garnka, w którym znajduje się już marchewka i ogórki.
- Na tej samej rozgrzanej patelni podsmażyć wołowinę, doprawić pieprzem oraz częścią słodkiej papryki w proszku. Na koniec doprawić solą. Gdy mięso już się podsmaży, również wrzucić je do garnka.
- Podsmażyć kiełbasę i dodać ją do reszty składników. Dolać ok. 600-700ml bulionu (tyle, by prawie zakrywało wszystkie warzywa i mięso). Dodać resztę papryki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 1,5h aż mięso będzie kruche.
- Można jeszcze na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli komuś wydaje się sos jeszcze mdły (trzeba smakować i jeszcze raz smakować ;-) bo wiadomo, że różnie to bywa z tymi kiełbasami i ilością soli w nich ;-) ). Można również zaklepać sos mąką lub zabielić śmietaną, ale ja wolę bez zaklepywania ;) Smacznego!
apetyczny, porządny obiad:)
Mniam:D
pycha!