Kremowy barszcz z chrzanem

Kremowy barszcz z chrzanem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kolejna propozycja dania na Wigilię .

Składniki

  • Burak 4 duże buraki
  • Marchew 2 marchewki
  • Ziemniaki 2 ziemniaki
  • Cebula 1 duża
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Masło 2 łyżki
  • Chrzan 2 pełne łyżeczki
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Śmietana kremówka 100ml
  • Sól
  • Pieprz
  • Bulion warzywny 500ml

Kremowy barszcz z chrzanem

Wykonanie:

  1. Warzywa obrać. Buraki, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
  2. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i ziemniaki. Podsmażyć.
  3. Do garnka wlać bulion, wrzucić buraki i marchew. Gotować ok. 20 minut aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać usmażone ziemniaki z cebulą i gotować kolejne 20-30 minut, aż zupa nieco zgęstnieje.
  4. Kremówkę ubić, delikatnie wymieszać z chrzanem, skropić z sokiem cytryny oraz doprawić solą i pieprzem.
  5. Barszcz zmiksować blenderem na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  6. Wlać barszcz do miseczek, zrobić kleks ze śmietany z chrzanem, posypać majerankiem. Smacznego!

Kremowy barszcz z chrzanem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Kremowy barszcz z chrzanem

  1. DżemDżus says:

    Super zastąpienie dla tradycji barszczu wigilijnego. Warto czasem odejść od tradycji. Chyba podam jako alternatywę do barszczu (jako drugą zupę lub do wyboru) super przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.