Łosoś w sezamie

Łosoś w sezamie

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Składniki

  • Filet z łososia 300-400g
  • Ziarna sezamu 4 łyżki
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Cytryna 2 łyżki soku z cytryny
  • Miód 1 łyżeczka płynnego miodu
  • Imbiru w proszku 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Łosoś w sezamie

Wykonanie:

  1. Filet łososia pozbawić skóry. Umyć, osuszyć.
  2. Przygotować marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, imbiru, miodu, soli i pieprzu. Umieścić łososia w marynacie i odstawić na ok. 1-2h do lodówki.
  3. Łososia wyjąć z marynaty, lekko odsączyć, otoczyć w sezamie z obu stron. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek. Smażyć łososia na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, przez kilka minut z jednej i drugiej strony (ziarna nie powinny się przypalić, lecz lekko zarumienić, a mięso powinno być miękkie, a nie wysuszone).
  4. Czas smażenia zależy od grubości filetu. Najlepiej smażyć ok. dwóch minut z jednej strony, obrócić rybę i smażyć kolejne 2 minuty. W razie potrzeby obrócić ponownie rybę, przykryć patelnię pokrywką na minutę, by ryba się jeszcze podusiła i nie była surowa jeśli mamy grubszy filet.
  5. Podawać łososia np. z kremowymi ziemniakami (przepis)
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Łosoś w sezamie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.