Rosół z kury (drobiowy)

Rosół z kury (drobiowy)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Składniki

  • Kura ok. 1,5-2kg (najlepsza jest ta od gospodarza ;))
  • Marchew 4 średniej wielkości
  • Pietruszka 1 pietruszka
  • Seler kawałek
  • Cebula 1 cebula
  • Por 1 mały por
  • Liść laurowy 2 liście
  • Pieprz 4 ziarenka
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Sól tyle, by wszystkie warzywa i kurczak były zalane – ok. 3 litrów
  • Woda
  • Maggi
  • Makaron
  1. Kurę umyć, włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować. Zdjąć szumowiny, które powstają podczas gotowania. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu (rosół ma tylko `pyrkać`) przez ok. 1/2 godziny (pod lekko uchyloną pokrywką).
  2. Cebulę opalić przez chwilę nad palnikiem aż zbrązowieje, nie obierać. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać. Marchewki pokroić na ćwiartki, por na plasterki.
  3. Wrzucić wszystkie warzywa do zupy, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. Gotować (rosół dalej ma tylko pyrkać) na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 1,5-2h (aż mięso będzie miękkie).
  4. Ugotowany rosół przecedzić. Można podawać z makaronem oraz z marchewką i mięsem z rosołu. Na koniec (po odstaniu lub bezpośrednio na talerzach) doprawić rosół do smaku solą lub przyprawą Maggi. Można także posypać natką pietruszki. Smacznego!

Rosół z kury (drobiowy)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Rosół z kury (drobiowy)

  1. Karmel says:

    Ja gotuję rosół regularnie, bo moje dzieci chętnie go jedzą:) Szczególnie najmłodsza córka potrafi podchodzić 3 razy do rosołu w ciągu dnia i jak się kończy to pyta, kiedy znowu będzie ta zupka:)
    Dodaję zawsze listek i ziele, pietruszkę i nie wyobrażam sobie, że tych przypraw mogłoby zabraknąć w rosole.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego i Wesołych Świąt!

  2. Anonymous says:

    Nie wyobrażam sobie dodawać ziele angielskie,listek laurowy do rosołu!!!!! Koniecznie kostka rosołowa koniecznie wołowa!wiem,że niezdrowa,ale….Spróbujcie wrzucać stopniowo mieso na wrzącą wodę,ale żeby woda leciutko wrzała…nie będzie szumowin a rosołek bedzie klarowny!!!sprawdzony sposób……żadnych przypraw!!! sól i kostki wołowe….a z miesa oczywiście kura + kawałek wołowiny …..makaronik drobniutki,aldente i zielona pietruszka…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.