Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie

Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Coś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D

Składniki

  • Biszkopt
  • Jajko 6 jajek
  • Cukier 150g
  • Mąka pszenna tortowa 120g
  • Kakao 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej łyżeczki
  • Krem
  • Jajko 5 żółtek
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Mąka pszenna tortowa 3 łyżki
  • Budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • Mleko 2 szklanki (1 szklanka = 200ml)
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Masło 1 kostka (200g)
  • Kawa cappuccino 4 łyżki
  • Orzechy włoskie 200g (150g orzechów włoskich do kremu +50g do ozdoby)
  • Poncz
  • Likier kawowy 6 łyżeczek
  • Cytryna 4 łyżeczki soku z cytryny
  • Woda 4 łyżeczki
  • Dodatkowo
  • Śmietana kremówka 150ml
  • Cukier waniliowy
  1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy jedno żółtko, następnie jedną łyżkę mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia, później znowu żółtko, mieszanka mąki itd, aż do skończenia składników. Mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Biszkopt pieczemy w tortownicy 18-20 cm średnicy w temperaturze 180C przez 25-30 minut.
  2. Krem: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i budyń rozrabiamy w szklance zimnego mleka tak, aby nie było grudek. Drugą szklankę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy budyń i studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń i po łyżce kawy cappuccino. miksujemy na gładką masę.Dodajemy posiekane na kawałki orzechy, mieszamy.
  3. Poncz: Likier, sok z cytryny i wodę wymieszać ze sobą dokładnie.
  4. Biszkopt studzimy i kroimy na 3 części. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem.
  5. Dolny biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym i kładziemy krem, później warstwę biszkoptu, znowu krem itd. Brzegi i szczyt tortu również smarujemy kremem.
  6. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy. Smarujemy nią wierzch tortu, posypujemy orzechami.
  7. Boki tortu ozdabiamy chrupkami w czekoladzie. Smacznego!

Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

5 odpowiedzi na “Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.