Coś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D
Składniki
- Biszkopt
- Jajko 6 jajek
- Cukier 150g
- Mąka pszenna tortowa 120g
- Kakao 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej łyżeczki
- Krem
- Jajko 5 żółtek
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Mąka pszenna tortowa 3 łyżki
- Budyń śmietankowy 1 opakowanie
- Mleko 2 szklanki (1 szklanka = 200ml)
- Cukier 3/4 szklanki
- Masło 1 kostka (200g)
- Kawa cappuccino 4 łyżki
- Orzechy włoskie 200g (150g orzechów włoskich do kremu +50g do ozdoby)
- Poncz
- Likier kawowy 6 łyżeczek
- Cytryna 4 łyżeczki soku z cytryny
- Woda 4 łyżeczki
- Dodatkowo
- Śmietana kremówka 150ml
- Cukier waniliowy
- Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy jedno żółtko, następnie jedną łyżkę mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia, później znowu żółtko, mieszanka mąki itd, aż do skończenia składników. Mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Biszkopt pieczemy w tortownicy 18-20 cm średnicy w temperaturze 180C przez 25-30 minut.
- Krem: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i budyń rozrabiamy w szklance zimnego mleka tak, aby nie było grudek. Drugą szklankę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy budyń i studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń i po łyżce kawy cappuccino. miksujemy na gładką masę.Dodajemy posiekane na kawałki orzechy, mieszamy.
- Poncz: Likier, sok z cytryny i wodę wymieszać ze sobą dokładnie.
- Biszkopt studzimy i kroimy na 3 części. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem.
- Dolny biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym i kładziemy krem, później warstwę biszkoptu, znowu krem itd. Brzegi i szczyt tortu również smarujemy kremem.
- Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy. Smarujemy nią wierzch tortu, posypujemy orzechami.
- Boki tortu ozdabiamy chrupkami w czekoladzie. Smacznego!
Robiłam jest bardzo smaczny można dodać na słodkie drażetki
Wygląda rozkosznie, bardzo oryginalnie :)
Jaki ładniutki!
Mega słodko ! Lubię tak :)
apetyczny kopiec:)