Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami)

Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami)

Podziel sięShare on Facebook74Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) –

z barszczem (przepis) , czy bez – smakują idealnie!

Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami)- Składniki:

  • ok. 8 dużych naleśników o średnicy 30cm
  • Składniki na farsz
  • Kapusta kiszona 700g
  • Pieczarki 300g
  • Cebula 3 średnie cebule
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek
  • Składniki na naleśniki:
  • Jajko 4 jajka
  • Mąka pszenna 400g
  • Woda 400ml
  • Mleko 400ml
  • Cukier 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Olej 4 łyżki do ciasta
  • Olej do smażenia
  • Panierka:
  • Jajko 2 duże jajka
  • Bułka tarta
  • Oliwa do smażenia

Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami)

Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) – Wykonanie:

  1. Usmażyć naleśniki wg przepisu: Naleśniki – przepis podstawowy) . Do tych krokietów użyłam podwójnej ilości składników.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki pokroić w większą kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, podsmażyć. Następnie zwiększyć płomień, wrzucić pieczarki i je zrumienić.
  5. Kapustę kiszoną przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 30 minut (by zmiękła). Następnie odsączyć na sitku, ostudzić i posiekać.
  6. Posiekaną kapustę wrzucić do pieczarek, polać sosem sojowym i smażyć ok. 15-20 minut cały czas mieszając, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
  7. Gotowy farsz ułożyć na brzegu naleśnika, złożyć boki do środka, a następnie zrolować naleśnik. Otoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć krokiety na rozgrzanej oliwie aż się zarumienią.

Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami)

Podziel sięShare on Facebook74Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 odpowiedzi na “Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.