Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną

Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną

Podziel sięShare on Facebook25Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kolejna propozycja dania na Wigilię :
Postna kapusta z pieczarkami i żurawiną .

Składniki

  • Pieczarki 250g (lub suszone grzyby 100g)
  • Cebula 2 średniej wielkości
  • Jabłko 1 jabłko
  • Kapusta kiszona 600g
  • Oliwa z oliwek
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Kminek do smaku
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Białe wino pół szklanki
  • Woda 50ml
  • Suszona żurawina 100g

Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną

Wykonanie:

  1. Pieczarki pokroić na kawałki (ja miałam małe pieczarki, które pokroiłam na połówki).
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażyć do zbrązowienia. Następnie zwiększyć płomień, wrzucić pieczarki (na dużym ogniu przypieką się i nie puszą tak bardzo wody).
  3. Kapustę przepłukać kilka razy ciepłą wodą, odsączyć na sitku, pokroić nożem.
  4. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  5. Na patelnię z cebulą i pieczarkami dolać troszkę oliwy, dodać kapustę i jabłko, podsmażyć przez 2-3 minuty. Kolejno dodać pieprz, sól, cukier i kminek. Smażyć dalej i mieszać od czasu do czasu. Po ok. 5 minutach dodać wino oraz żurawinę, przykryć patelnię pokrywką i dusić kapustę przez ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia dodać trochę wody (ale nie więcej niż 50ml). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania, cały czas mieszając. Smacznego!

Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną

Podziel sięShare on Facebook25Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

3 odpowiedzi na “Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną

  1. Anonymous says:

    potrawa jest pyszna !!! zrobiłam z suszonymi, wcześniej moczonymi grzybami. Normalnie palce lizać :) teraz czekam na opinię gości :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.