Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki)

Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz!

Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki

Składniki

  • Składniki na ciasto na paszteciki
  • Mąka pszenna 560g
  • Świeże drożdże 20g
  • Mleko 350ml
  • Jajko 2 jajka
  • Masło 60g, miekkiego
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól pół łyżeczki
  • Dodatkowo
  • Masło 50g, roztopionego
  • Nasiona maku

Składniki na farsz:
Użyłam farszu z tego przepisu: Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną , ale można też użyć farszu takiego jak do krokietów: Krokiety z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki)

Wykonanie:

  1. Przygotować farsz wg przepisu: Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną
  2. Drożdże rozpuścić w połowie letniego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  3. W pozostałym mleku rozpuścić masło i jajka. Dokładnie wymieszać.
  4. Mąkę przesiać z solą.
  5. Do przesianej mąki wlać rozczyn oraz masę mleczno-jajeczną. Zagniatać aż powstanie elastyczne ciasto. Może się ono nieco lepić, ale nie dosypujemy mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do czasu podwojenia objętości).
  6. Stolnice oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na podłużny pasek (ok. 15x40cm). Wzdłuż dłuższego brzegu każdego paska położyć farsz, następnie nałożyć wolny brzeg ciasta na farsz i docisnąć ręką (tak by farsz był owinięty ciastem). Można jeszcze zrolować tak przygotowane paszteciki, by połączenie ciasta się nie otworzyło. Gotowy rulon pasztecikowy pokroić na mniejsze kawałki, po skosie – tak jak na kopytka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do ‘napuszenia’.
  7. Następnie posmarować paszteciki roztopionym masłem i posypać makiem.
  8. Piekarnik nagrzać do 210C. Piec paszteciki ok . 15-20 minut. Studzić na kratce. Podawać z barszczem, np. z tego przepisu: Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny)

Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

5 odpowiedzi na “Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.