Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Składniki

  • Kalafior 1 kalafior
  • Marchew 2 duże marchewki
  • Pietruszka 1 pietruszka
  • Por
  • Liść laurowy 2 liście
  • Ziele angielskie 3 ziarna
  • Mięso mogą być skrzydełka, piersi, korpus
  • Woda 2,5 litra
  • Vegeta 2 łyżki
  • Śmietana 18%
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek
  • Ziemniaczki opcjonalnie (ja tym razem jadłam z chlebem)

Zupa kalafiorowa

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wlewamy 2,5 litra wody, wsypujemy pół łyżeczki soli, nieco pieprzu, 2 łyżki vegety, oskrobane marchewki i pietruszkę oraz por. Dodać 2 listki laurowe i 3 ziela angielskie.
  2. Wrzucić mięso do innego garnka z wodą i gotować 3 minutki aż pojawi się na powierzchni “biały szum”.
  3. Mięso opłukać i wrzucić do garnka z warzywami. Gotować przez ok. 1h.
  4. Kalafiora dzielimy na różyczki i moczymy w słonej wodzie. Następnie wrzucamy do dużego garnka z naszym wywarem i gotujemy aż kalafior, mięso i reszta warzyw będą odpowiednio miękkie.
  5. Na koniec rozlać do talerzy. Można posypać koperkiem oraz dolać śmietany do smaku.

Zupa kalafiorowa

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.