Kotlet po hawajsku – to pyszny i szybki sposób na drobiowy kotlet bez panierki. Duszenie go w końcowym etapie smażenia sprawia, że jest on niezwykle soczysty. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Polecam również wypróbować przepis na: Kotlet po kowalsku oraz Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami
Kotlet po hawajsku – Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1/3 łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki przyprawy curry w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 plastry ananasa z puszki
- 2 plasterki sera żółtego
- 2 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
Kotlet po hawajsku – Wykonanie:
- Piersi z kurczaka umyć, oczyścić, pozbawić ewentualnych błonek. Przekroić wzdłuż na 2 filety. W osobnej miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z czosnkiem, papryką, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odstawić na minimum pół godziny.
- Na patelni (w razie potrzeby) rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć filety z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia drugiej strony nałożyć na wierzch plaster ananasa z puszki, a na to plaster sera. Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość do czasu aż ser się rozpuści (ok. 2-3 minuty).
- Po usmażeniu przełożyć kotlety po hawajsku na talerz, a dziurkę od ananasa wypełnić łyżeczką żurawiny ze słoiczka. Smacznego!
uwielbiam takie kotlety:)