Sałatka Rodos

Sałatka Rodos

Podziel sięShare on Facebook3Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sałatka Rodos to jedna ze znanych sałatek śródziemnomorskich . W oryginalnym przepisie używa się wędzonego indyka , lecz z braku laku można go zastąpić np. wędzonym lub gotowanym kurczakiem .

Składniki

  • Indyk wędzony 300g (lub wędzony kurczak, mięso gotowane (w rosole))
  • Ogórek wężowy 1 duży (w oryginale jest on obrany, ja nie obierałam)
  • Czarne oliwki kilka oliwek
  • Ser feta 200g
  • Jogurt naturalny 3 łyżki
  • Majonez 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Czosnek granulowany

Sałatka Rodos

Wykonanie:

  1. Kurczaka/indyka pokroić w kostkę.
  2. Ser feta i ogórek również pokroić w kostkę.
  3. Oliwki przekroić na pół lub pozostawić w całości.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do miseczki, dodać jogurt, majonez oraz przyprawy. Wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook3Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

4 odpowiedzi na “Sałatka Rodos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.