Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski)

Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski)

Podziel sięShare on Facebook42Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Nazywany jest również kotletem szwajcarskim . Można go zrobić praktycznie z każdego mięsa (schabu wieprzowego, piersi kurczaka czy cielęciny ). Cordon Bleu to nic innego jak złożony na pół filet z kurczaka w złocistej panierce nadziewany szynką i żółtym serem . Podobny do klasycznych dewolajów. Idealny z surówką z kapusty pekińskiej :)

Składniki

  • Filet z kurczaka 2 podwójne lub duże sznycle cielęce
  • Biała szynka 4 plastry
  • Żółty ser 4 prostopadłościany 1cm x 1cm x 5cm
  • Jajko 2 małe jajka
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Papryka słodka

Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski)

Wykonanie:

  1. Sznycle cienko rozbić.
  2. Plastry szynki złożyć dwa razy i ułożyć na połówce sznycla . Na to nałożyć słupek sera i złożyć kotlet na pół. Spiąć wykałaczkami. Jajko wbić do głębokiego talerza, roztrzepać widelcem z odrobiną soli.
  3. Sznycle najpierw panierować w mące, następnie w jajku, a na koniec obtaczać w bułce tartej.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć Cordon bleu na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego ;-)
Podziel sięShare on Facebook42Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.