Łopatkę umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i dokładnie obsmażyć. Pokroić mięso w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na innej patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Marchewkę pokroić w talarki, a paprykę w paseczki i dorzucić do usmażonego mięsa. Dodać też zrumienioną cebulę z czosnkiem.
Jeśli patelnia nie jest dość głęboka, to całość należy przełożyć do brytfanny lub garnka. Zalać bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Dusić gulasz do miękkości. Pod koniec dodać paprykę słodką i tymianek, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze kilka minut aż trochę płynu odparuje. Na sam koniec można zagęścić sos mąką lub zabielić go śmietaną. Gulasz z łopatki wieprzowej najlepiej podawać z ziemniaczkami. Smacznego!