Danie z kuchni Lidla z mozzarellą w roli głównej ;-)
Mozzarella jest serem pochodzącym z południowych Włoch . Pyszny, ciągnący się po roztopieniu. Wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku bawół domowy (Bubalus bubalis) , rzadziej z mleka krowiego bądź ich mieszanki. W sklepach dostępny jest w postaci kulek zanurzonych w serwatce . Stanowi ważny element tradycyjnej kuchni włoskiej , m.in. lazanii, sałatki caprese i większości rodzajów pizzy (przepis tutaj).
Najbardziej cenioną odmianą mozzarelli jest mozzarella di bufala campana (popularna nazwa włoska bufala mozzarella ), ser produkowany wyłącznie w regionie Kampania , według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta . Ser ten znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO)
Składniki
- Makaron kokardki 300g
- Cebula 1 cebula
- Brokuł 1 brokuł
- Jajko 2 jajka
- Boczek parzony 1 opakowanie
- Pomidor koktailowy 175g
- Śmietana słodka 30% 200ml
- Mozzarella 1 kulka
- Ser żółty 40g startego na małych oczkach
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Cebulę siekamy w kosteczkę.
- Całe opakowanie boczku kroimy w paski, smażymy na patelni bez dodawania tłuszczu. Dodajemy cebulę, całość mieszamy.
- Brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokuł i gotujemy bez przykrycia (gotujemy do momentu aż brokuły będą półtwarde).
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu.
- Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz.
- Małe pomidory kroimy w ćwiartki.
- Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.
- Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch posypujemy startym serem.
- Pieczemy w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 180C.
pychaaaa zapiękanka