Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową

Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową

Podziel sięShare on Facebook88Share on Google+7Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Zostało mi jeszcze trochę mrożonych malin z ogródka Mamusi i od kilku dni myślałam jak je wykorzystać. Po rozmrożeniu kształtne to one już nie były, więc postanowiłam je przerobić na frużelinę (zobacz przepis: frużelina malinowa ), którą następnie wykorzystałam do zrobienia tego ciasta. Pomysł zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki (przepis na tort stracciatella z malinami ) i wprowadziłam małe modyfikacje.

Pokochałam to ciasto całym sercem, znajomi również, więc bardzo je Wam polecam!

Użyłam blachy o wymiarach 24cm x 24cm.

Składniki

  • Ciasto
  • Jajka 5 jajek
  • Cukier 250g
  • Masło 150g
  • Kakao 50g
  • Gorzka czekolada 75g
  • Kawa rozpuszczalna 60ml (mocnej kawy)
  • Kwaśna śmietana 18% 100g
  • Mleko 3 łyżki
  • Mąka pszenna 200g
  • Proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • Soda oczyszczona pół łyżeczki
  • Masa śmietankowa stracciatella
  • Śmietana kremówka 600ml (schłodzona)
  • Ser mascarpone 250g (schłodzony)
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Mleczna czekolada 50g, startej na tarce o dużych oczkach
  • Masa z frużeliny malinowej
  • Maliny 700g
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Skrobia ziemniaczana 3 płaskie łyżeczki (5 płaskich jeśli używamy mocno zmrożonych malin)
  • Żelatyna 4 płaskie łyżeczki
  • Dodatkowo
  • Herbata pół szklanki mocnej herbaty
  • Mleczna czekolada 50g, startej na tarce o dużych oczkach

Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką, czekoladą i mascarpone) powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotować frużelinę malinową (zobacz przepis: frużelina malinowa) . Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej, by zdążyła nieco stężeć.
  3. W garnku należy roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać gorzką czekoladę, wymieszać, by się dokładnie rozpuściła. Ostudzić.
  4. W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę.
  5. W misie miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną. Zmiksować. Stopniowo przesiewać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając cały czas szpatułką, by nie powstały grudki. Mieszać do czasu połączenia składników, nie dłużej.
  6. Blaszkę wysmarować masłem, oprószyć kaszką manną. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą część nasączyć herbatą za pomocą pędzelka.
  7. Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Stopniowo dodawać serek mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką.
  8. Na spód ciasta wyłożyć krem (połowę ilości), posypać startą czekoladą (połową ilości), nałożyć frużelinę i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, posmarować drugą połową kremu i posypać drugą połową wiórek z czekolady.
  9. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową

Podziel sięShare on Facebook88Share on Google+7Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

17 odpowiedzi na “Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową

    • SłodkaBabeczka says:

      Narzeczony przenosił posty ze starej domeny na nową i musiał zjeść wymiary blachy ;)
      Ta blacha, którą używałam miała dokładnie wymiary 24cm x 24cm. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.