Zostało mi jeszcze trochę mrożonych malin z ogródka Mamusi i od kilku dni myślałam jak je wykorzystać. Po rozmrożeniu kształtne to one już nie były, więc postanowiłam je przerobić na frużelinę (zobacz przepis: frużelina malinowa ), którą następnie wykorzystałam do zrobienia tego ciasta. Pomysł zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki (przepis na tort stracciatella z malinami ) i wprowadziłam małe modyfikacje.
Pokochałam to ciasto całym sercem, znajomi również, więc bardzo je Wam polecam!
Użyłam blachy o wymiarach 24cm x 24cm.
Składniki
- Ciasto
- Jajka 5 jajek
- Cukier 250g
- Masło 150g
- Kakao 50g
- Gorzka czekolada 75g
- Kawa rozpuszczalna 60ml (mocnej kawy)
- Kwaśna śmietana 18% 100g
- Mleko 3 łyżki
- Mąka pszenna 200g
- Proszek do pieczenia pół łyżeczki
- Soda oczyszczona pół łyżeczki
- Masa śmietankowa stracciatella
- Śmietana kremówka 600ml (schłodzona)
- Ser mascarpone 250g (schłodzony)
- Cukier puder 3 łyżki
- Mleczna czekolada 50g, startej na tarce o dużych oczkach
- Masa z frużeliny malinowej
- Maliny 700g
- itemprop=”recipeIngredient”Cukier 1 szklanka
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Skrobia ziemniaczana 3 płaskie łyżeczki (5 płaskich jeśli używamy mocno zmrożonych malin)
- Żelatyna 4 płaskie łyżeczki
- Dodatkowo
- Herbata pół szklanki mocnej herbaty
- Mleczna czekolada 50g, startej na tarce o dużych oczkach
Wykonanie:
- Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką, czekoladą i mascarpone) powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przygotować frużelinę malinową (zobacz przepis: frużelina malinowa) . Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej, by zdążyła nieco stężeć.
- W garnku należy roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać gorzką czekoladę, wymieszać, by się dokładnie rozpuściła. Ostudzić.
- W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę.
- W misie miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną. Zmiksować. Stopniowo przesiewać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając cały czas szpatułką, by nie powstały grudki. Mieszać do czasu połączenia składników, nie dłużej.
- Blaszkę wysmarować masłem, oprószyć kaszką manną. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą część nasączyć herbatą za pomocą pędzelka.
- Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Stopniowo dodawać serek mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką.
- Na spód ciasta wyłożyć krem (połowę ilości), posypać startą czekoladą (połową ilości), nałożyć frużelinę i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, posmarować drugą połową kremu i posypać drugą połową wiórek z czekolady.
- Chłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!
Straciatella z fruzelina malinowa mmmmmm…….
Jaki rozmiar ma blacha?
Pozdrawiam
Narzeczony przenosił posty ze starej domeny na nową i musiał zjeść wymiary blachy ;)
Ta blacha, którą używałam miała dokładnie wymiary 24cm x 24cm. Pozdrawiam :)
ale bym zjadla
mniam
malinowa chmurka?
a u mnie malinowa chmurka i cytrynowiec :)
Wygląda pysznie. U mnie sernik na zimno z truskawkami i musem truskawkowym..
Bardzo urodziwe
wow ,chyba podbiorę ten przepis!
ale pyszności:) slinka mi cieknie na sam widok!
Wszystkiego dobrego w Nowym ROku!
bardzo do mnie przemawia:)
Pychotka…
po prostu cudo!:)
Mmmm zakochałam się ;)
Wspaniałe ciasto ,Pozdrawiam.
Wygląda pysznie:)