Grochówka Zupa grochowa

Grochówka. Zupa grochowa.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pyszna grochówka ze smażonymi ziemniaczkami!!

Składniki

  • Marchew 2 marchewki
  • Pietruszka 1 sztuka
  • Seler kawałek
  • Por 1 mały por
  • Liść laurowy 2 liście
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Cebula 1 duża cebula
  • Wędzonka 300g (lub innego mięsa, np. żeberek, boczku)
  • Ziemniak 4 ziemniaki
  • Woda 2 litry
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Majeranek do smaku
  • Groch łuskany “połówki” 1 szklanka (200g)

  1. Warzywa obrać. Pietruszkę, marchewkę, seler i por pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia.
  2. Groch opłukać, odsączyć i wrzucić do wywaru. Gotować na dużym ogniu przez 10 minut, a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez ok. 40-50 minut. Zdjąć szumowiny z powierzchni zupy.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z rozgrzaną oliwą, dodać ziemniaki i wędzonkę pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć. Dodać do zupy. Gotować jeszcze przez ok. 20 minut.(groch musi być miękki, `rozpadający się`)
  4. Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego!

Grochówka. Zupa grochowa.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

3 odpowiedzi na “Grochówka. Zupa grochowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.