Bułki pełnoziarniste z otrębami

Bułki pełnoziarniste z otrębami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Bułki te należą do bułek o zwartym miąższu, dlatego potrzebują długiego czasu wyrastania, by ich miąższ po upieczeniu nie był za bardzo zbity.

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista 420g (np. Gdański Młyny)
  • Otręby orkiszowe 60g
  • Ziarna 50g, sezam, słonecznik, siemię lniane, kminek (do ciasta)
  • Świeże drożdże 30g
  • Mleko 2 łyżki letniego mleka
  • Jogurt naturalny 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 2 płaskie łyżeczki
  • Oliwa do ciast 2 łyżki
  • Woda około 300ml letniej wody
  • Oliwa z oliwek do posmarowania bułeczek
  • Ziarna do posypania bułeczek

  1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, dwie łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę jogurtu. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać otręby, ziarna, oliwę, wyrośnięty zaczyn i 300ml wody. Wyrobić ciasto. Jeśli jest ono zbyt zbite, można dodać trochę więcej wody. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość. Następnie należy uderzyć w nie 2 razy pięścią, aby je odgazować.
  3. Podzielić ciasto na 8 części i uformować bułeczki. Ewentualne łączenia powinny być na spodzie.
  4. Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować oliwą i posypać ziarnami.
  5. Wstawić bułki do piekarnika nagrzanego do 200C (góra – dół) i piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia.
  6. Studzić na kratce. Smacznego!

Bułki pełnoziarniste z otrębami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Bułki pełnoziarniste z otrębami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.