Bułki te należą do bułek o zwartym miąższu, dlatego potrzebują długiego czasu wyrastania, by ich miąższ po upieczeniu nie był za bardzo zbity.
Składniki
- Mąka pełnoziarnista 420g (np. Gdański Młyny)
- Otręby orkiszowe 60g
- Ziarna 50g, sezam, słonecznik, siemię lniane, kminek (do ciasta)
- Świeże drożdże 30g
- Mleko 2 łyżki letniego mleka
- Jogurt naturalny 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól 2 płaskie łyżeczki
- Oliwa do ciast 2 łyżki
- Woda około 300ml letniej wody
- Oliwa z oliwek do posmarowania bułeczek
- Ziarna do posypania bułeczek
- Drożdże pokruszyć, dodać cukier, dwie łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę jogurtu. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiać mąkę z solą, dodać otręby, ziarna, oliwę, wyrośnięty zaczyn i 300ml wody. Wyrobić ciasto. Jeśli jest ono zbyt zbite, można dodać trochę więcej wody. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość. Następnie należy uderzyć w nie 2 razy pięścią, aby je odgazować.
- Podzielić ciasto na 8 części i uformować bułeczki. Ewentualne łączenia powinny być na spodzie.
- Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować oliwą i posypać ziarnami.
- Wstawić bułki do piekarnika nagrzanego do 200C (góra – dół) i piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia.
- Studzić na kratce. Smacznego!
domowe pieczywo – to jest to! super przepis.