Bułki z bazylią i oregano

Bułki z bazylią i oregano

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Bułki z ciasta chlebowego na pizzę. Idealnie smakują z wszelkiego rodzaju twarożkami ;-)

Składniki

  • Drożdże 30g świeżych (lub 14g suszonych)
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Woda 300-350ml ciepłej wody (w zależności od mąki – różnią się chłonnością)
  • Mąka pszenna tortowa 500g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Oliwa extra vergine 2 łyżki
  • Suszone oregano 2 łyżeczki
  • Suszona bazylia 2 łyżeczki

Bułki z bazylią i oregano

Wykonanie:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier. Zalać połową ciepłej wody (ok. 40st.C) i wymieszać dokładnie. Odstawić drożdże do wyrośnięcia (na ok. 5-10minut).
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól. Stopniowo dodawać rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie stopniowo dolewać wodę i mieszać, by mąka się wchłonęła (można ten etap również wykonać za pomocą haków w robocie).
  3. Przenieść ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę. Knykciami delikatnie naciskać ciasto, formując dysk. Następnie zwinąć przeciwległe końce ciasta do siebie i znów stworzyć z ciasta dysk, ponownie złożyć przeciwne końce do siebie (żeby powstał pół-księżyc). Ciasto należy tak wyrabiać przez ok. 5-10 minut aż będzie elastyczne i zacznie się kurczyć przy rozciąganiu go ręką.
  4. Ciasto przenieść do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60-90 minut do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  5. Gdy ciasto wyrośnie wyciągnąć je z miski, uformować wałek, podzielić na 8 części. Z każdej porcji uformować bułki, lekko je spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną można naciąć na nich rowek. Posmarować bułki pędzelkiem nasączonym oliwą z oliwek.
  6. Piekarnik nagrzać do 210C. Wstawić blaszkę z bułkami do piekarnika i piec ok. 10-15 minut do zrumienienia
  7. Przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

3 odpowiedzi na “Bułki z bazylią i oregano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.