Ciasteczka jajka sadzone

Ciasteczka ‘jajka sadzone’

Podziel sięShare on Facebook1Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasteczka ‘jajko sadzone’ – to super pomysł na Wielkanoc , ale i nie tylko ;-)
Jako bazę użyłam maślane ciasteczka z rodzynkami , zaś za ‘białko jajka’ posłużył mi krem z serka i śmietany .

Składniki

  • Masło 100g
  • Cukier 170g
  • Jajko 1 jajko
  • Rodzynki 200g
  • Mąka 170g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól
  • Serek śmietankowy 350g
  • Cukier puder 2-3 łyżeczki
  • Cytryna sok z połowy cytryny
  • Śmietana kremówka 150ml
  • Brzoskwinie w syropie kilka brzoskwiń

Ciasteczka jajka sadzone

Wykonanie:

  1. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej miksować.
  2. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, po chwili (jak napęcznieją nieco) wyciągnąć je z wody i osuszyć, wrzucić do masy z masła i cukru, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Odrywać ciasto po kawałeczku i rozpłaszczać na kształt owalnych placuszków. Piec 15minut w 180C.
  3. Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubić i dodać ją do serka, wymieszać.
  4. Gotowym kremem posmarować upieczone, ostudzone ciasteczka. Na wierzch każdego ciasteczka położyć ścięty czubek połówki brzoskwini, by ciasteczko przypominało wyglądem jajko sadzone.

Ciasteczka jajka sadzone

Podziel sięShare on Facebook1Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Ciasteczka ‘jajka sadzone’

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.