Ciasteczka ‘jajko sadzone’ – to super pomysł na Wielkanoc , ale i nie tylko ;-)
Jako bazę użyłam maślane ciasteczka z rodzynkami , zaś za ‘białko jajka’ posłużył mi krem z serka i śmietany .
Składniki
- Masło 100g
- Cukier 170g
- Jajko 1 jajko
- Rodzynki 200g
- Mąka 170g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Sól
- Serek śmietankowy 350g
- Cukier puder 2-3 łyżeczki
- Cytryna sok z połowy cytryny
- Śmietana kremówka 150ml
- Brzoskwinie w syropie kilka brzoskwiń
Wykonanie:
- Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej miksować.
- Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, po chwili (jak napęcznieją nieco) wyciągnąć je z wody i osuszyć, wrzucić do masy z masła i cukru, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Odrywać ciasto po kawałeczku i rozpłaszczać na kształt owalnych placuszków. Piec 15minut w 180C.
- Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubić i dodać ją do serka, wymieszać.
- Gotowym kremem posmarować upieczone, ostudzone ciasteczka. Na wierzch każdego ciasteczka położyć ścięty czubek połówki brzoskwini, by ciasteczko przypominało wyglądem jajko sadzone.
:)
Świetny pomysł :D w pierwszej chwili zwątpiłam czy to ciastka czy jajka sadzone :p
Pozdrowionka :)
świetny pomysł!
hihihi bombowe!:)
Bardzo fajnie wyglądają te ciastka:) Są idealne, żeby zrobić wrażenie na gościach :D
Ale ciekawe! Nie mogłem rozpracować z czego są zrobione! Świetna robota! :D
świetne :)
są cudooowne!! Zachwycają wręcz :)