Kurczak (udka) w pomarańczach

Kurczak (udka) w pomarańczach

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Inspiracja: gazeta Moje Smaki Życia

Składniki

  • Udo kurczaka 4 sztuki (mogą być też pałeczki lub piersi)
  • Mała marchewka opakowanie 400 gram (może być też zwykła marchew)
  • Pomarańcze 2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki
  • Olej rzepakowy 3 łyżeczki
  • Cebula dymka 2 sztuki
  • Sól do smaku
  • Tymianek do smaku

Kurczak (udka) w pomarańczach

Wykonanie:

  1. Udka umyć, osuszyć, posolić.
  2. Koncentrat wymieszać z sokiem z jednej pomarańczy i 2 łyżkami oleju. Mieszanką polać udka i odstawić do lodówki do zamarynowania.
  3. Drugą pomarańczę (jej połowę) pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na krążki.
  4. Marchewkę wsypać do naczynia żaroodpornego natłuszczonego łyżką oleju, ułożyć plasterki pomarańczy oraz cebulę. Na wierzch ułożyć udka, a całość polać marynatą.
  5. Piec ok. 50 minut w temp 180C. Pod koniec polać danie sokiem z połówki pomarańczy i zwiększyć temp. do 190C., by przyrumienić skórkę.
  6. Danie można np. podawać z ryżem i posypane tymiankiem lub szczypiorkiem z cebuli dymki. Smacznego!

Kurczak (udka) w pomarańczach

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.