Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym

Podziel sięShare on Facebook6Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Soczysty łosoś w aromatycznym sosie pomidorowo-cebulowym.

Składniki

  • Łosoś świeży 400g, filet
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek
  • Sos sojowy 2 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • Cytryna 3 plasterki
  • Sos pomidorowo – cebulowy http://kulinarneprzeboje.pl/2014/01/18/sos-pomidorowo-cebulowy/

 

 

Wykonanie:

  1. Łososia oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć.
  2. Z oliwy, sosu sojowego i pieprzu cytrynowego przygotować marynatę. Łososia namoczyć dokładnie w marynacie, ułożyć go następnie w małym naczyniu żaroodpornym i polać resztą marynaty. Na wierzch nałożyć 3 plasterki cytryny. Odstawić na ok. 30-60 minut do lodówki.
  3. Przygotować sos wg tego przepisu: Sos pomidorowo – cebulowy
  4. Wstawić łososia do piekarnika nagrzanego do 200C i piec ok. 20-25 minut. Gdyby łosoś za bardzo się podpiekał, to można przykryć go folią aluminiową pod koniec pieczenia.
  5. Upieczonego łososia wyłożyć na talerz, polać sosem pomidorowo – cebulowym . Polecam podawać danie z pieczonymi ziemniaczkami (lub grillowanymi: przepis ) i brokułami gotowanymi na parze. Smacznego!

 

Podziel sięShare on Facebook6Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.