Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką

Podziel sięShare on Facebook364Share on Google+7Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką – proste w wykonaniu ciasto, a zarazem pyszne!

Składniki

  • Składniki na ciasto: (blaszka o wym. 40cm x24cm)
  • Jajka 5
  • Cukier 250g
  • Margaryna Kasia 100g
  • Masło 50g
  • Kakao 45g
  • Gorzka czekolada 75g
  • Kawa rozpuszczalna mocna, 60ml
  • Kwaśna śmietana 18% 100g
  • Cukier waniliowy 1 op.
  • Mleko 3 łyżki
  • Mąka pszenna tortowa 200g
  • Proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • Soda oczyszczona pół łyżeczki
  • Składniki na piankę:
  • Śmietana kremówka 600ml
  • Galaretka wiśniowa 2 op.
  • Cukier waniliowy 1 op.
  • Dodatkowo:
  • Marmolada wieloowocowa
  • Galaretka o smaku owoców leśnych 1 op.

20140122_195208

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W garnku roztopić masło i margarynę, zdjąć z palnika, dodać gorzką czekoladę, wymieszać, by się rozpuściła. Ostudzić.
  3. W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę.
  4. Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną i cukier waniliowy. Zmiksować. Stopniowo przesiewać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając cały czas szpatułką, by nie powstały grudki. Mieszać do czasu połączenia składników, nie dłużej.
  5. Blaszkę wysmarować masłem, oprószyć kaszką manną. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Biszkopt można nasączyć herbatą za pomocą pędzelka. (ja nie nasączałam)
  6. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w połowie zalecanej wody na opakowaniu (dwie galaretki rozpuściłam razem w 500ml). Ostudzić.
  7. Upieczony i ostudzony biszkopt posmarować marmoladą wieloowocową (grubość zależy od upodobań).
  8. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodawać rozpuszczone i ostudzone galaretki wiśniowe oraz cukier waniliowy, miksując na najniższych obrotach, do czasu połączenia składników.
  9. Wylać na biszkopt gotową masę piankową, wstawić do lodówki, do stężenia.
  10. Jedną galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Gdy galaretka już nieco zacznie gęstnieć, a masa piankowa na biszkopcie będzie już sztywna, to wylewamy na wierzch galaretkę o smaku owoców leśnych i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego!
20140122_211801
Podziel sięShare on Facebook364Share on Google+7Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

39 odpowiedzi na “Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką

  1. cecylia says:

    Dziękuję za doskonały przepis na pyszne ciasto.Gratuluję doboru składników.

    Poszukuję przepisu na lekki krem do przekładania ciast, czy mogę liczyć na propozycje.
    Jeszcze raz dziekuję ,a niezdecydowanym polecam.

  2. Anna says:

    Ciasto jest przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Pierwszy raz zrobiłam z galaretką malinową, pycha. Dziś robię tak jak w przepisie, z wiśniową. Polecam, bo jest naprawdę fantastyczne i pięknie wygląda na talerzu. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

      • Anna says:

        Oj, szkoda, że nie przeczytałam wcześniej, a po cieście już nie ma śladu ;) ale obiecuję następnym razem wstawić zdjęcie, bo następny raz będzie na 100%.

    • SłodkaBabeczka says:

      Jeśli napisałam mleko, to chodzi o zwykłe :)
      W innym przypadku zaznaczam wyraźnie, że ma być to mleko w proszku :)
      Pozdrawiam! :)

  3. Kaja says:

    Czyli kawa ma być taka bardziej przestudzona letnia jeśli dobrze rozumiem? Dziękuję za pomoc wolałam się upewnić:).

  4. Kaja says:

    Kakao ma być gorzkie, ciemne? Śmietana kremówka ile %? Galaretki wiśniowe mają być dobrze ostudzone czy tężejące? Dodając składniki do kawy kawa ma być już zimna? Tą masę kawową mieszamy cz miksujemy?

    • SłodkaBabeczka says:

      Tak gorzkie, ciemne – takie jak z reguły daje się do biszkoptu zastępując część mąki.
      Śmiatana kremówka – obojętnie, jak kto woli – czy to będzie 30% czy 36% to smaku ciasta nie zmieni.
      Galaretki lekko stężałe.
      Kawa: patrz. pkt1. “Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.”
      Masa kawowa patrz pkt. 3 “W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę.”
      Jeśli coś ma być miksowane, to wyraźnie staram się zaznaczyć, by zmiksować (użyć miksera). W pozostałych przypadkach wystarczy dokładnie wymieszanie za pomocą łyżki, do uzyskania gładkiej masy ;)

  5. Kaja says:

    Rozumiem ale nadal nie uzyskałam odpowiedźi na moje pytanie. Chodzi mi o c.waniliowy wymieniony do przygotowania PIANKI wISNIOWEJ jest w składnikach a w wykonaniu jest pominięty stąd moje pytanie kiedy go dodać…

  6. Majka says:

    Więc kawę rozpuszczamy w wodzie? W przepisie pisze ze dodajemy kawę suchą do mleka, śmietanki, kakao… Więc jak jest.. Kakao ma być gorzkie? W składnikach na piankę jest podany cukier waniliowy a w wykonaniu nie napisano nic kiedy go dodać… Ten cukier waniliowy tez male opakowanie ma być?

    • SłodkaBabeczka says:

      Nigdzie nie użyłam wyrażenia “sucha kawa”. W przepisie podane jest po prostu “dodajemy kawę” – a że przy składnikach napisałam 60ml, mocna – to oznacza, że ma być to płyn. inaczej byłoby podane w gramach. ;-) 1 czubatą łyżeczkę zalewam 60ml gorącej, przegotowanej wody.

      A propos cukru – patrz. pkt.4 : “Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną i cukier waniliowy.” Jeśli napisałam cukier waniliowy 1op. – to oznacza, że stosuję standardowe opakowanie 16g ;-) Jeśli używam większego ,to zawsze o tym inormuję przy składnikach. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę! :)

  7. Edyta says:

    w składnikach wymieniasz masło i margarynę, a później piszesz, że roztopić masło, o margarynie ani słowa; mam rozumieć, że margarynę trzeba roztopić razem z masłem? Chyba, że nieuważnie czytałam.

    • SłodkaBabeczka says:

      Tak, masło i margarynę razem roztapiamy lub można dodać całe 150g masła, już bez użycia margaryny – jak kto woli. Dzięki za wyłapanie ‘przeoczenia’ – już poprawiam ;) Pozdrawiam :)

      • Edyta says:

        Dzięki za odpowiedź :). Szukałam czegoś nowego na święta i dlatego uważnie czytałam :). A jeszcze napisz ile sypiesz kawy, w przepisie jest 60 ml mocnej kawy. Cukier waniliowy 16 g? Bo są i większe opakowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.