Słodkości

Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką

Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką – proste w wykonaniu ciasto, a zarazem pyszne!

Składniki

  • Składniki na ciasto: (blaszka o wym. 40cm x24cm)
  • Jajka 5
  • Cukier 250g
  • Margaryna Kasia 100g
  • Masło 50g
  • Kakao 45g
  • Gorzka czekolada 75g
  • Kawa rozpuszczalna mocna, 60ml
  • Kwaśna śmietana 18% 100g
  • Cukier waniliowy 1 op.
  • Mleko 3 łyżki
  • Mąka pszenna tortowa 200g
  • Proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • Soda oczyszczona pół łyżeczki
  • Składniki na piankę:
  • Śmietana kremówka 600ml
  • Galaretka wiśniowa 2 op.
  • Cukier waniliowy 1 op.
  • Dodatkowo:
  • Marmolada wieloowocowa
  • Galaretka o smaku owoców leśnych 1 op.

20140122_195208

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W garnku roztopić masło i margarynę, zdjąć z palnika, dodać gorzką czekoladę, wymieszać, by się rozpuściła. Ostudzić.
  3. W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę.
  4. Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną i cukier waniliowy. Zmiksować. Stopniowo przesiewać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając cały czas szpatułką, by nie powstały grudki. Mieszać do czasu połączenia składników, nie dłużej.
  5. Blaszkę wysmarować masłem, oprószyć kaszką manną. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Biszkopt można nasączyć herbatą za pomocą pędzelka. (ja nie nasączałam)
  6. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w połowie zalecanej wody na opakowaniu (dwie galaretki rozpuściłam razem w 500ml). Ostudzić.
  7. Upieczony i ostudzony biszkopt posmarować marmoladą wieloowocową (grubość zależy od upodobań).
  8. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodawać rozpuszczone i ostudzone galaretki wiśniowe oraz cukier waniliowy, miksując na najniższych obrotach, do czasu połączenia składników.
  9. Wylać na biszkopt gotową masę piankową, wstawić do lodówki, do stężenia.
  10. Jedną galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Gdy galaretka już nieco zacznie gęstnieć, a masa piankowa na biszkopcie będzie już sztywna, to wylewamy na wierzch galaretkę o smaku owoców leśnych i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego!
20140122_211801
Rate this post

45 thoughts on “Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką”

  1. Wszystko super :) Przepis wyraźny poza :
    – miałam dylemat z jajkami całe czy żółtka tylko ??? i piana oddzielnie ubita ??
    Ale zrobiłam całe jajka i wyszło.
    Tylko biszkopt upiekł się z górką na środku :(

    1. Całe jajka :) Jeśli jest inaczej, to wtedy piszę, że oddzielić żółtka od białek i ubić osobno ;) Pozdrawiam.

  2. Pianka sie waży za każdym razem robiac wedle wskazań przepis nie precyzyjny lub wymyślony na potrzeby blogu nie ma szans by uzyskać gładką masę bez użyci żelatyny.
    No chyba że twórca to sprostuje, obecnie to FAKE
    NIE POLECAM strata czasu i pieniędzy.

    1. Nie jedna osoba to ciasto już robiła i wyszło wszystko OK, więc to Pan gdzieś robi błąd ;)
      Żelatyna dodatkowo nie jest potrzebna, bo jest wystarczająca ilość galaretki, która ma odpowiednią ilość środków żelujących w sobie ;)
      Zasada jest prosta – bo 2 galaretki powinno się rozpuścić w 1000 ml gorącej wody – a tutaj w przepisie używa się tylko 500ml, więc galaretkowa masa jest MEGA stężała :)
      Dobrej jakości śmietanka kremówka – równie dobrze ubita – nie potrzebuje dodatkowych wzmacniaczy, by być sztywną… więc nie wiem jak z takich proporcji może Panu nie wyjść masa idealna :) Proszę przeanalizować swoje wykonanie ;) ewentualnie je tutaj opisać i wspólnie znajdziemy błąd. Pozdrawiam ;)

    1. Może źle Pani wymieszała, skoro część stężała a część nie… bo 2 galaretki na 600ml płynu to zdecydowanie wystarczająca ilość, by wszystko ładnie stężało.

  3. Dziękuję za doskonały przepis na pyszne ciasto.Gratuluję doboru składników.

    Poszukuję przepisu na lekki krem do przekładania ciast, czy mogę liczyć na propozycje.
    Jeszcze raz dziekuję ,a niezdecydowanym polecam.

  4. Ciasto jest przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Pierwszy raz zrobiłam z galaretką malinową, pycha. Dziś robię tak jak w przepisie, z wiśniową. Polecam, bo jest naprawdę fantastyczne i pięknie wygląda na talerzu. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

      1. Oj, szkoda, że nie przeczytałam wcześniej, a po cieście już nie ma śladu ;) ale obiecuję następnym razem wstawić zdjęcie, bo następny raz będzie na 100%.

    1. Jeśli napisałam mleko, to chodzi o zwykłe :)
      W innym przypadku zaznaczam wyraźnie, że ma być to mleko w proszku :)
      Pozdrawiam! :)

  5. Czyli kawa ma być taka bardziej przestudzona letnia jeśli dobrze rozumiem? Dziękuję za pomoc wolałam się upewnić:).

  6. Kakao ma być gorzkie, ciemne? Śmietana kremówka ile %? Galaretki wiśniowe mają być dobrze ostudzone czy tężejące? Dodając składniki do kawy kawa ma być już zimna? Tą masę kawową mieszamy cz miksujemy?

    1. Tak gorzkie, ciemne – takie jak z reguły daje się do biszkoptu zastępując część mąki.
      Śmiatana kremówka – obojętnie, jak kto woli – czy to będzie 30% czy 36% to smaku ciasta nie zmieni.
      Galaretki lekko stężałe.
      Kawa: patrz. pkt1. “Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.”
      Masa kawowa patrz pkt. 3 “W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę.”
      Jeśli coś ma być miksowane, to wyraźnie staram się zaznaczyć, by zmiksować (użyć miksera). W pozostałych przypadkach wystarczy dokładnie wymieszanie za pomocą łyżki, do uzyskania gładkiej masy ;)

  7. Rozumiem ale nadal nie uzyskałam odpowiedźi na moje pytanie. Chodzi mi o c.waniliowy wymieniony do przygotowania PIANKI wISNIOWEJ jest w składnikach a w wykonaniu jest pominięty stąd moje pytanie kiedy go dodać…

  8. Więc kawę rozpuszczamy w wodzie? W przepisie pisze ze dodajemy kawę suchą do mleka, śmietanki, kakao… Więc jak jest.. Kakao ma być gorzkie? W składnikach na piankę jest podany cukier waniliowy a w wykonaniu nie napisano nic kiedy go dodać… Ten cukier waniliowy tez male opakowanie ma być?

    1. Nigdzie nie użyłam wyrażenia “sucha kawa”. W przepisie podane jest po prostu “dodajemy kawę” – a że przy składnikach napisałam 60ml, mocna – to oznacza, że ma być to płyn. inaczej byłoby podane w gramach. ;-) 1 czubatą łyżeczkę zalewam 60ml gorącej, przegotowanej wody.

      A propos cukru – patrz. pkt.4 : “Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną i cukier waniliowy.” Jeśli napisałam cukier waniliowy 1op. – to oznacza, że stosuję standardowe opakowanie 16g ;-) Jeśli używam większego ,to zawsze o tym inormuję przy składnikach. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę! :)

  9. w składnikach wymieniasz masło i margarynę, a później piszesz, że roztopić masło, o margarynie ani słowa; mam rozumieć, że margarynę trzeba roztopić razem z masłem? Chyba, że nieuważnie czytałam.

    1. Tak, masło i margarynę razem roztapiamy lub można dodać całe 150g masła, już bez użycia margaryny – jak kto woli. Dzięki za wyłapanie ‘przeoczenia’ – już poprawiam ;) Pozdrawiam :)

      1. Dzięki za odpowiedź :). Szukałam czegoś nowego na święta i dlatego uważnie czytałam :). A jeszcze napisz ile sypiesz kawy, w przepisie jest 60 ml mocnej kawy. Cukier waniliowy 16 g? Bo są i większe opakowania.

        1. Tak, opakowanie 16g, ale większe nie zaszkodzi :)
          Kawę robię mocną – używam kawy rozpuszczalnej. 1 czubatą łyżeczkę zalewam 60ml gorącej, przegotowanej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here