Murzynek z gruszkami

Murzynek z gruszkami

Podziel sięShare on Facebook14Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto kakaowe z gruszkami i posypką czekoladową.

Blacha o średnicy 24cm.

Składniki

  • Mąka pszenna tortowa 300 gram
  • Proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
  • Jajka 5 sztuk
  • Woda 1/3 szklanki (90ml)
  • Masło 100 gram
  • 5 łyżek oleju
  • Cukier 1,5 szklanki (około 250 gram)
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Kakao 3 pełne łyżki
  • Gruszka kilka, świeże lub z kompotu (wcześniej odsączone z soku)
  • Czekolada mleczna 1 sztuka, na posypkę
  • Sól szczypta

Murzynek z gruszkami

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać zwykły cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Zdjąć rondelek z ognia, dodać wodę i olej, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną piankę ze szczyptą soli.
  3. Do ostudzonej masy z masła i cukru, dodawać stopniowo po jednym żółtku, mieszając na najniższych obrotach. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodawać stopniowo do masy z masła i żółtek. Gdy masa już będzie jednolita, dodać do niej pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę za pomocą łyżki.
  4. Świeże gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Jeśli używamy gruszek z kompotu, to należy je wcześniej odsączyć z nadmiaru soku (najlepiej zostawić je na sitku, by ociekły z soku).
  5. Formę na ciasto wysmarować masłem, posypać równomiernie kaszką manną, by ciasto nie przywierało. Przelać ciasto do formy, na wierzch poukładać gruszki. Piec ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić ciasto.
  6. Z mlecznej czekolady przygotować serpentynki (za pomocą nożyka do obierania warzyw) lub wiórki i posypać nimi murzynka. Smacznego!

Murzynek z gruszkami

Podziel sięShare on Facebook14Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 odpowiedzi na “Murzynek z gruszkami

  1. aga2703 says:

    mam dwa pomocnicze pytania :) jakiej wielkości blaszki Pani użyła? i na jakim etapie dodać kakao, bo jeśli dobrze widzę to umknęło to w przepisie :) ciasto wygląda super smacznie, pozdrawiam:)

    • SłodkaBabeczka says:

      Blog był przenoszony na nową domenę i Narzeczony zjadł składnik podczas przepisywania ;)
      Dopisałam już, że 5 łyżek oleju.
      Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.