Ciasto kakaowe z gruszkami i posypką czekoladową.
Blacha o średnicy 24cm.
Składniki
- Mąka pszenna tortowa 300 gram
- Proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
- Jajka 5 sztuk
- Woda 1/3 szklanki (90ml)
- Masło 100 gram
- 5 łyżek oleju
- Cukier 1,5 szklanki (około 250 gram)
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Kakao 3 pełne łyżki
- Gruszka kilka, świeże lub z kompotu (wcześniej odsączone z soku)
- Czekolada mleczna 1 sztuka, na posypkę
- Sól szczypta
Wykonanie:
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać zwykły cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Zdjąć rondelek z ognia, dodać wodę i olej, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną piankę ze szczyptą soli.
- Do ostudzonej masy z masła i cukru, dodawać stopniowo po jednym żółtku, mieszając na najniższych obrotach. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodawać stopniowo do masy z masła i żółtek. Gdy masa już będzie jednolita, dodać do niej pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę za pomocą łyżki.
- Świeże gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Jeśli używamy gruszek z kompotu, to należy je wcześniej odsączyć z nadmiaru soku (najlepiej zostawić je na sitku, by ociekły z soku).
- Formę na ciasto wysmarować masłem, posypać równomiernie kaszką manną, by ciasto nie przywierało. Przelać ciasto do formy, na wierzch poukładać gruszki. Piec ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić ciasto.
- Z mlecznej czekolady przygotować serpentynki (za pomocą nożyka do obierania warzyw) lub wiórki i posypać nimi murzynka. Smacznego!
mam dwa pomocnicze pytania :) jakiej wielkości blaszki Pani użyła? i na jakim etapie dodać kakao, bo jeśli dobrze widzę to umknęło to w przepisie :) ciasto wygląda super smacznie, pozdrawiam:)
Mąkę, proszek i kakao przesiać razem do miski :) A blacha o średnicy 24cm ;) Pozdrawiam :)
Ile oleju mam dodać? brak info na ten temat …..
Blog był przenoszony na nową domenę i Narzeczony zjadł składnik podczas przepisywania ;)
Dopisałam już, że 5 łyżek oleju.
Pozdrawiam.
Super połączenie! Widać, że wyszedł puszysty!:)
wspaniały! uwielbiam takie ciacha:)
Kiedyś jadłam takie ciacho i pamiętam, że było pyszne:)
fajne urozmaicenie zwykłego murzynka!:) lubię nowatorskie połączenia w tradycji:)
smakowite, fajny pomysł na robienie serpentynek z czekolady!
ciasto prezentuje się wyśmienicie :-)
http://www.hotelowerecenzje.blogspot.com
Wspaniały murzynek.
Zapraszam do mnie :)
wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym skosztowała kawałeczek :-)
Gruszki, czekolada – same pyszności ;) Uwielbiam takie słodkie ciasta!