Babeczki red velvet

Babeczki red velvet

Podziel sięShare on Facebook2Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Muffiny red velvet

– czerwone babeczki idealne na Walentynki ;-)

Babeczki red velvet
Babeczki red velvet

Składniki

  • Babeczki
  • Mąka pszenna tortowa 2,5 szklanki
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Jajka 2 sztuki, duże
  • Olej słonecznikowy 1,5 szklanki
  • Maślanka truskawkowa 1 szklanka
  • Ekstrakt cytrynowy 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Barwnik 1 łyżeczka, czerwony (Wilton)
  • Kakao 1 płaska łyżeczka
  • Krem
  • Ser mascarpone 250 gram
  • Śmietana kremówka 150 gram
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Barwnik czerwony

Babeczki red velvet

Wykonanie:

  1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
  2. W drugiej misce roztrzepać jajka widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej masy.
  3. Składniki suche przelać do składników mokrych, mieszać widelcem w jednym kierunku aż masa będzie gładka i lśniąca.
  4. Foremki na babeczki wyłożyć papilotkami, wylać ciasto (najlepiej do 2/3 wysokości, by ciasto nie wypłynęło z foremek).
  5. Piec w temp. 180C przez ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą łyżki połączyć ją z serkiem mascarpone, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Napełnić rękaw cukierniczy kremem i ozdobić babeczki.
  7. Truskawki przekroić na pół, za pomocą foremki na ciasteczka wyciąć serduszka z każdej połówki. Ozdobić nimi babeczki. Smacznego i romantycznych Walentynek życzę! ;-)

Babeczki red velvet
Babeczki red velvet

Podziel sięShare on Facebook2Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Babeczki red velvet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.