Muffiny red velvet
– czerwone babeczki idealne na Walentynki ;-)
Składniki
- Babeczki
- Mąka pszenna tortowa 2,5 szklanki
- Cukier 1,5 szklanki
- Jajka 2 sztuki, duże
- Olej słonecznikowy 1,5 szklanki
- Maślanka truskawkowa 1 szklanka
- Ekstrakt cytrynowy 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Barwnik 1 łyżeczka, czerwony (Wilton)
- Kakao 1 płaska łyżeczka
- Krem
- Ser mascarpone 250 gram
- Śmietana kremówka 150 gram
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Barwnik czerwony
Wykonanie:
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
- W drugiej misce roztrzepać jajka widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej masy.
- Składniki suche przelać do składników mokrych, mieszać widelcem w jednym kierunku aż masa będzie gładka i lśniąca.
- Foremki na babeczki wyłożyć papilotkami, wylać ciasto (najlepiej do 2/3 wysokości, by ciasto nie wypłynęło z foremek).
- Piec w temp. 180C przez ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą łyżki połączyć ją z serkiem mascarpone, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Napełnić rękaw cukierniczy kremem i ozdobić babeczki.
- Truskawki przekroić na pół, za pomocą foremki na ciasteczka wyciąć serduszka z każdej połówki. Ozdobić nimi babeczki. Smacznego i romantycznych Walentynek życzę! ;-)
Mniam :)
bardzo apetyczne babeczki, chętnie bym jedną porwała :-)
cudnie wyglądają!:)
wyglądają pięknie!
—
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty
Jakie ładne i apetyczne!
wspaniała walentynkowa kreacja babeczkowa!
pysznie wyglądają, zjadłabym taką:D
Na takie pysznosci to chętnie sie skusze;)
coś wspaniałego! poproszę na Walentynki o takie:)