Sałatka ziemniaczana z kabanosami i jajkiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pyszna sałatka z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i kabanosami. Pomysł na tę sałatkę zaczerpnęłam od autorki bloga `Wędrówki po kuchni`.

Składniki

  • kabanosy 5 sztuk o średnicy ok. 1 cm i długości 17cm
  • ziemniaki 1kg
  • rzodkiewki pęczek
  • groszek konserwowy pół puszki
  • cebula czerwona 2 małe sztuki
  • jajka 5
  • szczypiorek pęczek
  • koperek pęczek
  • Składniki na sos:
  • majonez 5 czubatych łyżeczek
  • jogurt naturalny 3 łyżeczki
  • musztarda delikatesowa 2 czubate łyżeczki
  • pieprz kolorowy szczypta
  • sól szczypta
  • sos słodko pikantny Tao Tao 3 płaskie łyżki

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w wodzie z dodatkiem 2 łyżek soli. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wyjmujemy je z wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie obieramy je z łupinek i kroimy w dużą kostkę.
  2. Jajka gotujemy na twardo (ok. 7-9 minut), pozbawiamy skorupek i kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę następnie w poprzek na pół.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie piórka.
  4. Rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki.
  5. Kabanosy kroimy na plasterki.
  6. Szczypiorek i koperek siekamy nożem lub tniemy nożyczkami kuchennymi.
  7. Składniki na sos łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
  8. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do jednej miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, by smaki się ‘przegryzły’. Smacznego ;)
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Sałatka ziemniaczana z kabanosami i jajkiem

  1. domka says:

    pyszna, uwielbiam ja:) ja jem bardzo często, ale dodaje rozne kabanosy smakowe maestro najczęściej, dla urozmaicenia smaku:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.