Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem i pomidorkami zapiekana z jajkiem, ricottą i parmezanem. Dla osób zapracowanych i oszczędzających czas w kuchni polecam poniższą tartę w wersji z gotowym ciastem francuskim lub gotowym kruchym ciastem.

Składniki

  • Na kruche ciasto:
  • mąka pszenna 120g
  • masło 60g, schłodzone
  • sól 1/3 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka 30% lub 36%, 1 łyżka
  • Składniki na nadzienie:
  • ser ricotta 200g
  • ser grana padano 70g
  • jajka 2
  • pomidorki koktajlowe 6-8 sztuk
  • suszony tymianek pół łyżeczki
  • szpianak świeży 150g
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek

20140216_214553

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 18cm.
  2. Mąkę przesiać z solą, dodać cukier i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Całość posiekać nożem aż powstaną ‘okruchy’. Dodać 1 łyżkę chłodnej śmietany kremówki, po czym szybko wyrobić ciasto w zwartą kulę. Spłaszczyć ją w dłoniach, zwinąć w folię spożywczą i włóżyć do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Szpinak opłukać, osuszyć. Czosnej przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zmniejsz płomień i podsmażyć szpinak do zwiędnięcia. Następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę (nie dłużej, bo czosnek może zrobić się gorzki).
  4. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremkę i utworzyć nieco grubsze brzegi ciasta. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiec przez ok. 15 minut.
  5. W misce rozkłócić jajka, dodać ricottę oraz tymianek i całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać większą część sera grana padano, pieprz oraz szpinak i ponownie wymieszać. Przelać masę na podpieczony spód i rozłóżyć na niej połówki pomidorków. Posypać resztą sera grana padano.
  6. Piec ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.