Dania z piersią z kurczaka Obiad

Kieszonki z piersi kurczaka, z bazylią i pomidorkami koktajlowymi

Te drobiowe kieszonki są banalnie proste, soczyste i szybkie w wykonaniu.

Składniki

  • Pierś z kurczaka 2 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • Bazylia kilka świeżych listków
  • Papryka słodka mielona do smaku
  • Papryka ostra mielona do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • pieprz kolorowy do smaku
  • Rukola kilka garści

DSC00554

Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Wzdłuż każdej zrobić głębokie nacięcie, tzw. kieszonkę.
  2. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Część pomidorków pójdzie do kurczaka, część do sałatki.
  3. Liście bazylii opłukać i osuszyć.
  4. Do każdej kieszonki nałożyć kilka listków bazylii i kilka przkrojonych pomidorków. Całość spiąć wykałączką. doprawić Kieszonki solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Spryskać oliwą z oliwek.
  5. Rozgrzać patelnię, smażyć kurczaka najpierw z jednej strony, następnie z drugiej. Dolać ostrożnie ok. 40ml wody, przykryć patelnię pokrywką i podusić kieszonki przez kilka minut, by były soczyste.
  6. Gotowe kieszonki i lekko ostudzone można pokroić na plasterki. Wyłożyć na talerz. Podawać np. z sałatką z rukoli i pomidorków skropioną oliwą z oliwek i doprawioną kolorowym pieprzem. Smacznego!


DSC00539

Rate this post

4 thoughts on “Kieszonki z piersi kurczaka, z bazylią i pomidorkami koktajlowymi”

    1. Napisałam ‘kilka’, bo siła płomienia na kuchenkach też może być różnie ustawiona i wtedy różnica smażenia między nawet kilkoma minutami może doprowadzić do przypalenia ;) Więc smażymy kilka minut DO ZARUMIENIENIA MIĘSA , a potem DUSIMY kilka minut (3-5), by mięso w środku ‘doszło’ i nie było surowe, a jednocześnie soczyste ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here