Muszle makaronowe (conchiglioni) z mozzarellą, mascarpone, ricottą i parmezanem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Muszle makaronowe (conchiglioni) z mozzarellą, mascarpone, ricottą i parmezanem w sosie pomidorowym. Muszle makaronowe (conchiglioni) nadziewane serami.

Przepisem tym zainspirowała mnie Asia z KS. Jednak u mnie proporcje serów są inne, a także sos jest nieco inny, gdyż ten przepis był efektem czyszczenia lodówki i brałam, co miałam pod ręką i w proporcjach takich, by nic się nie zmarnowało :) Jak dla mnie efekt jest bardzo smakowity :)

Składniki

  • Muszle makaronowe (conchiglioni) 20 muszli
  • Nadzienie
  • Mozzarella 1 kulka (ok. 150g)
  • Ricotta 250g
  • Mascarpone 160g
  • Parmezan 100g
  • Sos pomidorowy
  • Pomidory w puszce 1 puszka
  • Przecier pomidorowy w kartoniku 200ml
  • Oregano suszone, 2 łyżeczki
  • Bazylia suszona, 2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony, do smaku
  • Sól szczypta
  • Cukier 1 płaska łyżka
  • Oliwa z oliwek

20140219_170925

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente, odsączyć z wody. Piekarnik nagrzać do 200C.
  2. Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, ricottę, mascarpone i 80g parmezanu. Nadziać farszem muszle.
  3. Pomidory z puszki wrzucić do blendera, dodać przecier pomidorowy i resztę wyżej wymienionych składników na liście produktów potrzebnych do przygotowania sosu. Zblendować na gładką masę.
  4. Powstały sos wlać na dno żaroodpornego naczynia, ułożyć na nim nadziane muszle, posypać resztą parmezanu, skropić odrobiną oliwy.
  5. Wstawić muszle do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać. Jeśli nie lubimy za bardzo ‘przypieczonych’ brzegów makaronu, to polecam przykryć całość folią aluminiową pod koniec pieczenia. Po upieczeniu doprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.

20140219_170947

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 odpowiedzi na “Muszle makaronowe (conchiglioni) z mozzarellą, mascarpone, ricottą i parmezanem

  1. Pingback: Ciekawe przepisy na obiad, którymi zadziwisz całą rodzinę

  2. Przemysław Lisiński says:

    uwielbiam! penne,spaghetti, muszelki i wszystkie inne :) makaron i troszkę wyobraźni i juz jest obiad nie trzeba skomplikowanych składników jak dla mnie to wystarczy dobra oliwa czosnek chilli i świeże zioła i już jestem w raju :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.