Pyszna surówka do obiadu: Surówka z białej kapusty i koperku!
Surówka z białej kapusty i koperku – Składniki
- Biała kapusta 500g
- Koperek 2 pęczki
- Cytryna sok z połowy cytryny
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Jogurt grecki 2 czubate łyżki
- Majonez 1 czubata łyżka
- Cukier 1 łyżeczka
Surówka z białej kapusty i koperku – Wykonanie:
- Białą kapustę umyć, osuszyć.
- Następnie kapustę poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej szatkownicą – w kilka sekund kapusta będzie ładnie poszatkowana). Posypać poszatkowaną kapustę solą, przemieszać i odstawić na 20 minut, by nieco zmiękła.
- Koperek posiekać, dodać do kapusty.
- Dodać 2 pełne łyżki jogurtu greckiego, łyżkę majonezu, łyżeczkę cukru oraz sok z cytryny. Doprawić pieprzem do smaku, wymieszać. Smacznego!
Więcej przepisów na surówki znajdziecie pod tym tagiem: Sałatki i surówki – przepisy
Prosty przepis a jaki pyszny jutro ląduje taka surówka na moim stole :)