Sernik z kajmakiem i Snickersami

Podziel sięShare on Facebook1.2kShare on Google+7Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jeśli kochacie serniki, to gorąco Wam polecam mój ostatni wypiek, czyli prosty i smaczny sernik z kajmakiem i Snickersami! Sernik został upieczony w okrągłej formie o średnicy 24cm.

Składniki

  • Składniki na spód:
  • Ciasteczka owsiane z orzechami 300g (użyłam ciastek Bonitki)
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Masło 80g
  • Masa sernikowa:
  • Twaróg 1kg, mielony
  • Cukier 1 szklanka
  • Budyń śmietankowy 2 opakowania
  • Jajko 6 sztuk
  • Aromat cytrynowy 1 łyżeczka
  • Dodatkowo
  • Kajmak 400g
  • Snickers Batoniki lub cukierki, 150g
  • Sos toffi do dekoracji

20140430_204726

Wykonanie

  1. Ciasteczka pokruszyć drobno lub zmiksować w blenderze. Dodać cukier waniliowy i masło, zagnieść. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 24cm, ugnieść palcami. Podpiec spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
  2. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i dwa budynie śmietankowe (w proszku), miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksować.
  3. Gotową jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C. Piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec jeszcze ok. 90-100 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w piekarniku na ok. 30 minut. Następnie studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, uprzednio oddzielając nożem brzegi sernika od blaszki, by sernik nie opadł.
  4. Po ostudzeniu wysmarować wierzch sernika kajmakiem, posypać pokrojonymi w paseczki Snickersami. Wstawić do lodówki, by sernik się schłodził. Smacznego!

20140430_204830

Polecam również ciasto 3 Bit

Podziel sięShare on Facebook1.2kShare on Google+7Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

117 odpowiedzi na “Sernik z kajmakiem i Snickersami

  1. anja says:

    Witam,
    czy można użyć twarogu z wiaderka? jeśli tak to jaki będzie najlepszy?
    czy piec z termoobiegiem, czy bez?
    pozdrawiam

    • SłodkaBabeczka says:

      Tak, może być z wiaderka ;) Używałam tego z Biedronki, tylko wcześniej zlewam nadmiar wody, który jest na powierzchni twarogu. Piekę bez termoobiegu. Pozdrawiam :)

  2. Marta ;-) says:

    Super przepis…. ;-) muszę przyznać, że nie jestem doświadczoną osobą jeśli chodzi o wypieki i bałam się strasznie czy wyjdzie ;-) ale udało się ;-) polecam z całego serca i dziękuję za inspiracje ;-)

  3. Maddie says:

    Uwaga, będę wychwalać! :) Nie przepadam za sernikami, serio. Do tego przepisu przekonała mnie masa kajmakowa, której nigdy nie jadłam z sernikiem. To był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło puszyste, ser nie jest przesłodzony, a kajmak i snickers dają super smak do całości. Wielkie plus dla autorki przepisu, ciasto zeżarte jeszcze praktycznie ciepłe :) Pozdrawiam i życzę kolejnych inspiracji :)

    • SłodkaBabeczka says:

      Tak. Napisałam ok. 90-100 minut, bo piekarniki mają różną moc i u jednych zarumieni się już po 90 minutach.. u innych może to trwać nieco dłużej.

    • SłodkaBabeczka says:

      Tak jak widać na zdjęciu – nie jest zbity i urósł :) Jeśli w składnikach jest jajko – to znaczy, że dawałam całe. Jeśli używam tylko białka lub tylko żółtka, to zaznaczam to.
      Już kilka osób go robiło i chwaliło go sobie, pozostawiając dobre opinie na fanapge’u bloga :)
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.