Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Podziel sięShare on Facebook23Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką.

Forma o średnicy 28cm.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.350g)
  • Skrobia ziemniaczana 1 czubata łyżka
  • Masło 150g
  • Cukier pół szklanki
  • Jajka 2 sztuki
  • Żółtko 1 sztuka
  • Kwaśna śmietana 18% 1 czubata łyżka
  • Beza
  • Białka jajka 4 sztuki
  • Sól szczypta
  • Cukier zwykły, 150g
  • Skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
  • Dodatkowo
  • Rabarbar ok.500g
  • Cukier 2-3 łyżki

20140514_195402

Wykonanie:

  1. Schłodzone masło pokroić w kostkę i wrzucić z pozostałymi składnikami na kruche ciasto do jednej miski. Wyrobić rękoma gładkie i plastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ponakłuwać widelcem (ewentualnie wyłożyć folią aluminiową i obciążyć fasolą). Piekarnik nagrzać do 200C. Podpiec kruche ciasto przez ok. 10-15 minut (do lekkiego zarumienienia). Wyłożyć podpieczone ciasto z piekarnika i ostudzić.
  2. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, pozbawić ewentualnych włókien. Zasypać 2-3 łyżkami cukru. Odstawić na ok. 15-20 minut. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru soku.
  3. Białka jajek ubić na pianę, stopniowo dodawać zwykły cukier. Na sam koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ubijać do czasu aż piana będzie gładka i lśniąca (ok. 10-15 minut na średnich obrotach).
  4. Przełożyć rabarbar na podpieczone kruche ciasto, wyłożyć równomiernie na wierzch bezę. Piec całość ok. 30-40 minut w temp. 170C (najlepiej z termoobiegiem). Smacznego!

20140514_201724

Podziel sięShare on Facebook23Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

10 odpowiedzi na “Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

    • SłodkaBabeczka says:

      28cm ;-) Tak, można :) To też jest forma do tarty, tylko szklana :) Beza wystaje poza formę, ale nic złego się z nią nie stanie jeśli dobrze ją ubijesz, tak jak podałam w przepisie ;) Pozdrawiam!

  1. Renata says:

    Witam,zrobiłam ciasto tak jak w pani przepisie i nie wyszło.Beza super,rabarbar powinnien być wcześniej podduszony,w moim cieście był po prostu za twardy.Ciasto to porażka, wyszedł zakalec,ponieważ w przepisie nie ma nic o proszku do pieczenia(soda),a ja robiłam jak ślepa pod przepis.Jest bardzo smaczne i efektowne,beza rewelacja,ale reszta nie wyszła.A może ja popełniłam jakiś błąd???
    Proszę mi napisać którą końcówką ucierać ciasto w robocie planetarnym?
    Serdecznie pozdrawiam.
    Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.

    • SłodkaBabeczka says:

      Witaj! Do kruchego ciasta proszek do pieczenia nie jest potrzebny! Dlatego też nie podałam go w przepisie. Rabarbar po zasypaniu cukrem i odstaniu powinien puścić wodę i zmięknąć. Jeśli go się nie odsączy z nadmiaru wody, to niestety będzie puszczał soki i nasiąknie spód ciasta, a w związku z tym zrobi się zakalec. Dlatego spód najpierw należy podpiec, a rabarbar porządnie odsączyć z soku (tak jak pisałam w przepisie). Jeśli chcesz ucierać ciast końcówką od miksera, to do tego najlepszy będzie hak ;-) Osobićie jednak polecam wyrabianie ręczne, a nie hakami. Najlepsze efekty uzyskać jednak wyrabiając kruche ciasto malakserem z ostrzami, o ile go posiadasz.
      Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.