Ciasto z musem truskawkowym i kremem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto z musem truskawkowym i malinowym kremem budyniowym. Malinowy krem można zamienić wedle upodobań na waniliowy, czy też śmietankowy. Ciasto z musem truskawkowym piekłam w okrągłej formie o średnicy 24cm i niestety masa zmieściła się na styk :) Tak więc jeśli nie macie wysokiej formy 24 cm’owej, to proponuję użyć formy o średnicy 26cm. Jeśli truskawki, których używacie są dość słodkie, to już nie musicie dosypywać cukru. Moje nie były za bardzo słodkie, więc dorzuciłam 2 łyżki cukru do musu truskawkowego.

Składniki

  • Biszkopt
  • Jajka 6 sztuk
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna tortowa 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Krem
  • Budyń malinowy 2 opakowania
  • Mleko 500ml
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Masło 200g
  • Cukier 4 płaskie łyżki
  • Mus truskawkowy
  • Truskawki 1kg
  • Galaretka truskawkowa 4 opakowania
  • Cukier 2 łyżki (opcjonalnie)

20140709_151252

Wykonanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodać zwykły cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Zwolnić obroty miksera do najniższych i dodawać stopniowo przesianą makę z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Piec biszkopt przez ok. 30 minut w temp. 180C.
  2. Ugotować budynie w 500ml mleka, dodać cukier waniliowy. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać 4 łyżki cukru i stopniowo po 1 łyżce budyniu, miksować.
  3. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 płaty. Dolny płat biszkoptu posmarować kremem budyniowym i nałożyć na górę drugi kawałek biszkoptu.
  4. Truskawki umyć, pozbawić je szypułek. Wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać opcjonalnie 2 łyżki cukru (jeśli truskawki nie są słodkie). Mus truskawkowy przelać do garnka, podgrzać, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Dodać do podgrzanego musu 4 galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, by mus nieco stężał.
  5. Gęstniejący mus wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! :)

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Ciasto z musem truskawkowym i kremem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.