Ciasto z musem truskawkowym i malinowym kremem budyniowym. Malinowy krem można zamienić wedle upodobań na waniliowy, czy też śmietankowy. Ciasto z musem truskawkowym piekłam w okrągłej formie o średnicy 24cm i niestety masa zmieściła się na styk :) Tak więc jeśli nie macie wysokiej formy 24 cm’owej, to proponuję użyć formy o średnicy 26cm. Jeśli truskawki, których używacie są dość słodkie, to już nie musicie dosypywać cukru. Moje nie były za bardzo słodkie, więc dorzuciłam 2 łyżki cukru do musu truskawkowego.
Składniki
- Biszkopt
- Jajka 6 sztuk
- Cukier 1 szklanka
- Mąka pszenna tortowa 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Krem
- Budyń malinowy 2 opakowania
- Mleko 500ml
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Masło 200g
- Cukier 4 płaskie łyżki
- Mus truskawkowy
- Truskawki 1kg
- Galaretka truskawkowa 4 opakowania
- Cukier 2 łyżki (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodać zwykły cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Zwolnić obroty miksera do najniższych i dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Piec biszkopt przez ok. 30 minut w temp. 180C.
- Ugotować budynie w 500ml mleka, dodać cukier waniliowy. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać 4 łyżki cukru i stopniowo po 1 łyżce budyniu, miksować.
- Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 płaty. Dolny płat biszkoptu posmarować kremem budyniowym i nałożyć na górę drugi kawałek biszkoptu.
- Truskawki umyć, pozbawić je szypułek. Wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać opcjonalnie 2 łyżki cukru (jeśli truskawki nie są słodkie). Mus truskawkowy przelać do garnka, podgrzać, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Dodać do podgrzanego musu 4 galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, by mus nieco stężał.
- Gęstniejący mus wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! :)
Moja mamcia identyczne robi :D