Lody kiwi (jogurtowe)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Szybkie i proste lody jogurtowe o smaku kiwi. Pamiętajcie, by do lodów kupować dojrzałe kiwi :) Inaczej lody mogą wyjść gorzkie. Ilość cukru dodanego do lodów również zależy od upodobań i należy pamiętać, że masa po zamrożeniu jest mniej słodka niż przed zamrożeniem ;)

Składniki

  • Kiwi 5 dużych sztuk (ok. 600g)
  • Jogurt naturalny 400g
  • Cukier puder 6 czubatych łyżek

20140712_201309

Wykonanie:

  1. Kiwi obrać, pokroić na kawałki, zmiksować za pomocą blendera na puree. Dodać cukier i jogurt naturalny, dokładnie wymieszać lub zblendować. Ilość cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć w zależności jak bardzo słodkie lody chcemy uzyskać.
  2. Gotową masę przelać do maszyny do lodów i mieszać ok. 20-30 minut. Po tym czasie wstawić lody na kilka godzin do zamrażalnika w celu dalszego mrożenia.
  3. Bez maszyny: Gotową masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Po godzinie wyciągnąć lody z zamrażalnika i miksować przez chwilę, by konsystencja lodów pozostała gładka. W razie potrzeby powtórzyć czynność po kolejnej godzinie. Jeśli lody stoją długo w zamrażalniku (np. przez całą noc) warto przed podaniem wyciągnąć je 20 minut wcześniej ,by nieco odtajały i łatwiej formowało się gałki. Smacznego!

20140712_201356 20140712_201359

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 odpowiedzi na “Lody kiwi (jogurtowe)

  1. Anna Góra says:

    w najbliższym czasie biore się za zdrobienie lodów i ciasta z musem truskawkowym, a czy można uzyc innych owoców do tego? np. malin albo banana tj. do ciasta?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.