Miodowe kruche ciasteczka

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kruche, miodowe ciasteczka ze stempelkiem Kubusia Puchatka. Ciasteczka stemplowane. Miodowe ciastka “Kubuś Puchatek”.

Składniki

  • Na ok. 40 ciasteczek:
  • Mąka pszenna tortowa 350g
  • Miód 4 pełne łyżki, wielokwiatowy, nektarowy
  • Żółtko 2 sztuki
  • Masło 180g, schłodzone
  • Cukier puder 4 czubate łyżki

20140712_190841

Wykonanie:

  1. Schłodzone masło posiekać w kostkę.
  2. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (jeśli zbyt mocno się lepi, można trochę podsypać mąką). Przygotowane ciasto włożyć do woreczka foliowego, rozpłaszczyć i schować na 1-2h do lodówki.
  3. Następnie ciasto rozwałkować (podsypać lekko mąką blat, by lepiej się wałkowało). Wykrawać ciastka za pomocą foremek. Jeśli używamy stempelków, to warto po wykrojeniu ciastek ponownie je umieścić w lodówce na ok. 1h. Dzięki temu ciastka zachowają idealne kształty.
  4. Przełożyć kruche ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ciasteczka ok. 5-10 minut (do lekkiego zarumienienia) w temp. 200C.

20140712_190932
20140712_190908

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

27 odpowiedzi na “Miodowe kruche ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.