Miodowe kruche ciasteczka

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kruche, miodowe ciasteczka ze stempelkiem Kubusia Puchatka. Ciasteczka stemplowane. Miodowe ciastka “Kubuś Puchatek”.

Składniki

  • Na ok. 40 ciasteczek:
  • Mąka pszenna tortowa 350g
  • Miód 4 pełne łyżki, wielokwiatowy, nektarowy
  • Żółtko 2 sztuki
  • Masło 180g, schłodzone
  • Cukier puder 4 czubate łyżki

20140712_190841

Wykonanie:

  1. Schłodzone masło posiekać w kostkę.
  2. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (jeśli zbyt mocno się lepi, można trochę podsypać mąką). Przygotowane ciasto włożyć do woreczka foliowego, rozpłaszczyć i schować na 1-2h do lodówki.
  3. Następnie ciasto rozwałkować (podsypać lekko mąką blat, by lepiej się wałkowało). Wykrawać ciastka za pomocą foremek. Jeśli używamy stempelków, to warto po wykrojeniu ciastek ponownie je umieścić w lodówce na ok. 1h. Dzięki temu ciastka zachowają idealne kształty.
  4. Przełożyć kruche ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ciasteczka ok. 5-10 minut (do lekkiego zarumienienia) w temp. 200C.

20140712_190932
20140712_190908

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

27 odpowiedzi na “Miodowe kruche ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.