Ciasto 3 bit

Podziel sięShare on Facebook391Share on Google+10Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto 3 bit to coś dla fanów bardzo słodkich ciast.
Inspiracja: babeczka.zuzka.pl

Składniki

  • Herbatniki ok. 400g
  • Masa krówkowa ok. 400g (1 puszka)
  • Śmietana kremówka 660 ml (może być mniej)
  • Cukier puder 2 czubate łyżki
  • Czekolada mleczna 100g
  • Śmietan fix 3 opakowania (36g łącznie)
  • Masa budyniowa:
  • Mleko 750ml (3 szklanki)
  • Jajka 4 sztuki
  • Mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • Mąka pszenna tortowa 4 łyżki
  • Cukier waniliowy 1 opak.
  • Cukier 1 szklanka
  • Masło 125g
20140715_172533

Wykonanie:
  1. Pół litra mleka zagotować z masłem i cukrem.
  2. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami, pszesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlać mieszankę z jajek i mąki, ugotować budyń. Należy go dokładnie i energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować kilka minut.
  3. Blaszkę 24x28cm wyłożyć papierem do pieczenia , na spód ułożyć warstwę herbatników (u mnie weszło na spód 17 herbatników). Wysmarować spód masą krówkową, przykryć drugą warstwą herbatników. Następnie wylać gorący budyń i na nim ułożyć ostatnią warstwę ciastek.
  4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixami, pod koniec dodać 2 czubate łyżki cukru pudru. Wyłożyć ubitą śmietanę na wartstwę herbatników.
  5. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta. Ciasto 3 bit przechowywać w lodówce, najlepiej całą noc, by herbatniki zmiękły. Smacznego!

A może skusicie się również na domową pizzę? – przepis klik: Ciasto na pizze

20140715_172722

Podziel sięShare on Facebook391Share on Google+10Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

65 odpowiedzi na “Ciasto 3 bit

    • Małgosia says:

      Ja kupuję herbatniki maślane w Biedronce i budyń waniliowy w Lidlu. Herbatniki są na drugi dzień mięciutkie i na drugą warstwę wylewam ugotowany gorący budyń,jest łatwiej ,szybciej a czy smaczniej ?…proszę spróbować ;)

  1. telcia says:

    ciasto pyszne,proste w wykonaniu, ale postanowiłam trochę je ulepszyć,żeby śmietana była sztywniejsza dodałam fixu do śmietany; jeśli chodzi o nadmiar słodkości to zamiast 2 łyżek pudru do śmietany dodałam może niecałą łyżeczkę i dolałam odrobinę amaretto – moim zdaniem wzbogaciło to smak- i zamiast mlecznej czekolady wierzch posypałam gorzką, całość jest odrobinę mniej słodka, polecam

    • SłodkaBabeczka says:

      Tak też wyżej pisałam, że następnym razem użyję żelatyny do śmietany, by była nieco sztywniejsza :)
      Cieszę się,że smakowało. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.