Mizeria z ogórków i śmietany

Podziel sięShare on Facebook14Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Najlepsza mizeria z ogórków to ta w sezonie, z ogórków gruntowych. Poza sezonem możemy się zadowolić mizerią z ogórków szklarniowych.

Składniki

  • 3 ogórki najlepiej gruntowe (ok. 250 g)
  • Sól
  • Śmietana 30% 6 łyżek
  • Ocet 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Koperek opcjonalnie; najlepiej świeży
20140726_222304

Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Posypać solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie porządnie odcisnąć ogórki z wody.
  2. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą: 6 łyżek śmietany, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę octu. Wlać do ogórków, przemieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Dodatkowo można mizerię posypać koperkiem, co nada fajnego smaku. Przed podaniem można mizerię z ogórków schłodzić w lodówce. Smacznego!

20140726_222241

Podziel sięShare on Facebook14Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

26 odpowiedzi na “Mizeria z ogórków i śmietany

  1. Kita says:

    Ojej… A ja nie mogę przełknąć mizerii na słodko. U mnie musi być słono i kwaśno;-) co podniebienie to inny smak;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.