Mizeria z ogórków – najlepsza to ta w sezonie, z ogórków gruntowych. Poza sezonem możemy się zadowolić mizerią z ogórków szklarniowych.
Tradycyjna mizeria to sałatka z zielonych ogórków (potartych lub pokrojonych w plasterki). Najczęściej występuje z dodatkiem śmietany, kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka. Bywają jednak także wersje z cebulą lub olejem. U nas najczęściej występuje wersja ze śmietanką 30% oraz z octem lub sokiem z cytryny – w zależności, co akurat mamy pod ręką. Również częstym dodatkiem w naszej mizerii jest świeżo posiekany koperek. Inni zaś często dodają szczypiorek, miętę lub natkę pietruszki.
A Wy? :) Jaką wersję mizerii lubicie najbardziej?
Mizeria z ogórków i śmietany – Składniki:
- 8 średnich ogórków gruntowych (najlepiej), a poza sezonem mogą być ogórki szklarniowe – ok. 500g
- sól
- 1 kartonik słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36% – ok. 330ml
- 5 łyżeczek octu lub soku z cytryny (można dać mniej lub więcej, do smaku)
- pieprz do smaku
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 pęczek świeżego koperku – ok. 20g
Mizeria z ogórków i śmietany – Wykonanie:
- Ogórki gruntowe umyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do miski, posypać je solą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie porządnie odcisnąć ogórki z wody, która puściły.
- W osobnej miseczce wymieszać ze sobą: śmietankę, cukier i ocet (lub sok z cytryny). Wlać do ogórków, przemieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
- Dodatkowo można mizerię posypać koperkiem, co nada fajnego smaku. Przed podaniem można mizerię z ogórków schłodzić w lodówce. Smacznego!
Ja tez uzywam tylko jogurt,nigdy smietane,jest za ciezka
Dziś zrobilam i juz wiem ze nie wrócę do wcześniejszej wersji.
Jest pyszna i delikatna
Dokładnie tak. Robię tak samo
u mnie mizeria to ogórek w plasterki (wcześniej posolony i odsączony, więc sól potem do smaku) , pieprz ziołowy – obowiązkowo, ale ten bez papryki; cukier, pieprz zwykły, sok z cytryny i śmietana najlepiej 18% gęsta.
Można dodać do sosu na mizerię jeden ząbek czosnku-zaznaczam 1 ząbek!
Dodaje pazura i extra smak sosu!
RewelacjaDziekuje.
Masz rację, jeżeli ktoś lubi czosnek u nas w rodzinie wszyscy
Jestem z Poznania, więc robię na słodko (dla siebie bardziej, dla męża mniej) jak podano w przepisie, tylko używam śmietanę 18% i cytrynę lub kwasek cytrynowy + dużo posiekanego koperku :) Podobnie jest z sałatą – też
na słodko :)
Ja też na słodko, moja Mama była z Poznania i dlatego.
Ojej… A ja nie mogę przełknąć mizerii na słodko. U mnie musi być słono i kwaśno;-) co podniebienie to inny smak;-)
A jest inna mizeria? Szok
Bywaja tez wersje z olejem, octem lub cytryna
Jest można dodać czosnek, sòl, śmietana, pieprz, koperek.
No nareszcie ktoś podał skład prawdziwej, najlepszej mizerii! <3
A u mnie mizeria na slodko:) swietnie sie komponuje z miesami i ziemniakami:)
Ze śmietaną
z młodymi ziemniaczkami i schabowym
Schabowy i ziemniaczko. Młode :-)
Schabowy lub piersi.z.kurczaka mlode ziemniaczki z koperkiem mmm delicuius :)
Schabowy obowiązkowo :)
Z ziemniakami i jajkiem sadzonym … a mizeria tylko i wyłącznie z jogurtem naturalnym . Śmietana nigdy!
nie ma czegos takiego
Kurczak,kotlety mielone lub schabowe…młode ziemniaki :)
jajczesciej z ziemiaczkami i jajkiem sadzonym!
Ziemniaczki i jajko sadzone :)
U nas mizeria w okresie letnim jest praktycznie nieodłącznym elementem każdego obiadu :) Najlepsza jest tradycyjna, czyli ogórek, cebulka i śmietana, czasami jeszcze koperek lub szczypior :)
U mnie z kotletami mielonymi
Ja dodaje mizerie do pieczonego kalafiora.
schabowy badz jajko sadzone
Jajko,ziemniaki i mizeria.Ale mizeria musi byc z cebulka innej sobie nie wyobrazam
wlasnie jutro do obiadku bedzie u mnie i udka :)
Jajko, ziemniaczki i mizeria <3
U mnie ze schabowym lub z kotletami z piersi kurczaka ;)
ja też tak..mniam!
Dla mnie z jajkiem zadzonym, dla faceta z piwem ;)
mnam:)
+ kotlety mielone i ziemniaczki z koperkiem <3