Chleb włoski z suszonymi pomidorami i czarnuszką

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Inspiracja: Chleb włoski Kamis

Składniki

  • Składniki na bigę (zaczyn):
  • Mąka pszenna 330g
  • Drożdże świeże 8g
  • Woda 240ml letniej wody
  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 670g
  • Woda 330g letniej wody
  • Drożdże świeże 25g
  • Sól 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek
  • Przyprawa do chleba włoskiego Kamis 1 opakowanie

Wykonanie:

  1. Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać bigi i wyrobić na gęste ciasto.
  2. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba.
  3. Następnie dodać połowę mąki (335g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swojąobjętość. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę. Przyprawę do chleba włoskiego KAMIS i resztę mąki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Ciasto podzielić na 4 części, uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką a blachę przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230C piekarniku przez 15-20 minut.
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Chleb włoski z suszonymi pomidorami i czarnuszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.